Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Prozor-Rama poziva sve pripadne Brigade Rama, kao i sve pučanstvo Rame, na obilježavanje 22. obljetnice oslobođenja grada Prozora u četvrtak 23. listopada 2014.

Kratka kronologija samog događaja:
Vlada BiH 1992. godine je donijela odredbe glede vojnog ustroja. Prema tim odredbama, gdje Hrvati imaju većinu, ima se organizirati HVO, a narod Bošnjaka bi bio uključen u njega. S druge strane, ondje gdje narod Bošnjaka ima većinu, ima se organizirati Armija BiH, a pripadnike naroda Hrvata treba uključiti u nju. Međutim, unatoč činjenici da su u Prozor-Rami Hrvati bili većina (skoro apsolutna, 65%), Bošnjaci su formirali usporedni vojni ustroj, protivno Vladinim zaključcima.
Stvar nije stala samo na papirnoj organizaciji, nego i na konkretnim djelima. Utvrdili su se bunkeri, postavila mitraljeska gnijezda, iskopali rovovi. Napravljeno je postrojavanje Armije Republike Bosne i Hercegovine u Prozoru i organizirana je prisega i marširanje kroz grad (i to prije sastanka od 23. listopada). Tijekom stanke potpuno zastalih pregovora, došla je informacija o napadu na položaje HVO-a kod Crnog vrha pri kojima je ubijen vojnik Franjo Zadro. Pregovori su prekinuti, i ubrzo Bošnjaci postavljaju uličnu barikadu kod zgrade stare pošte, nastaje pucnjava koja se rasplamsava u otvoreni sukob koji je potrajao više od pola dana, koji je okončao porazom Bošnjaka.

Program obilježavanja

10,00 sati – polaganje vijenaca kod spomenika poginulim Hrvatskim braniteljima u gradu Prozoru.
11,00 sati – Polaganje vijenaca kod spomen ploče pokojnom Franji Zadri na Crnom Vrhu (Veliko Slime)
13,00 sati – Misa na mjesnom groblju Dobroša za pokojnog Franju Zadro kao i sve poginule pripadnike Brigade Rama.