Dana 6. i 7. listopada održat će se "11. Planinarski križni put mladih (PKP)" kojeg organizira udruga mladih Studentski katolički centar Split (Skac_St) na trasi: BUGOJNO - KUPRES - RAMA

Planinarski križni put je pobožnost za mlade (i sve koji se tako osjećaju) koja se održava dva puta godišnje: korizmeni i jesenski. Traje dva dana, redovito subotu i nedjelju. Sastoji se od dvodnevnog hoda po nekom području i obilaženju četrnaest sakralnih objekata koji se tamo nalaze i kod kojih se razmatra po jedna postaja križnog puta. Hod je uvijek popraćen molitvom i žrtvom, ali i zajedništvom, pjesmom, smijehom, prijateljstvom i upornim savladavanjem prepreka.

Ovoga puta križni put započet će rano ujutro u subotu 6. listopada kad grupa hodočasnika pod organizacijom SKAC_ST-a (oko 300 mladih) i duhovnim vodstvom fra Ante Bešlića i fra Ante Vučkovića.

Autobusi iz Splita kreću prema Bugojnu gdje se sastaju s ostalim mladim hodočasnicima iz Zagreba, Kupresa, Rame, a i onim domaćima iz Bugojna.

Okupljalište hodočasnika je crkva sv. Ante Padovanskog u Bugojnu koje je poznata kao jedna od najvećih crkava u Bosni i Hercegovini.

Nakon uvodnih riječi organizatora (Studentski katolički centar Split (Skac_St)) i fra Hrvoja Radića, župnika Župe sv. Ante Padovanskog Bugojno, te kratke okrepe hodočasnici kreću prema Veseloj Straži.

Na tom povjesnom mjestu mladima je od strane Grada Bugojna i domaćina, gosp. Huseina Smajića organiziran doručak.
Mladi će čuti nevjerojatnu priču gosp. Smajića, bugojanskog poduzetnika koji je sasvim slučajno otkrio ostatke crkve što je izgubljena na njegovoj zemlji čekala gotovo punih šest stoljeća da je netko pronađe. U zemlji gdje su se donedavno vjerski objekti nemilice rušili, pojavio se čovjek koji želi obnavljati.

Mladi će vidjeti i crkvu u gradnji, a također i ostatke srednjovjekovne crkve o kojoj su do tada postojali samo pisani tragovi, a prema nekim procjenama datira iz 13. stoljeća. Najpoznatiji zapis o njoj kaže da je 1406. godine u toj crkvi održan kapitul bosanske franjevačke vikarije „od sve Bosne“ te da ju je pohodio sam bosanski kralj Stjepan Ostoja.

Nakon uvodne molitve na mjestu ove crkve koju je u svom bijegu pred Turcima, vjeruje se, pohodila i zadnja bosanska kraljica, blažena Katarina Kosača-Kotromanić (nakon pada Bosne 1463. godine) mladi nastavljaju "njenim putem" preko planine Kalin prema Kupreškoj visoravni.

Mladi nastavljaju prema lokalitetu Ogledala- Kukavice (Kupres) gdje će također (kao i na svim značajnim lokalitetima prije toga) imati postaju križnog puta i par riječi domaćina o ovom značajnom mjestu.

Na tom se mjestu naime nalazi masovna grobnica preko sedamdeset nedužnih Kuprešaka pobijenih u zločinu 1943., u komunističkoj odmazdi nakon velikih bitki za Kupres u 2. svjetskom ratu.

Mladi nastavljaju prema glacijalnom Kukavičkom jezeru, jednom omiljenih izletišta ljudi kupreškog kraja i šire gdje će imati pauzu za ručak i odmor.

Nastavljajući svoj put, pred sam ulaz u grad Kupres posjetit će Otinovce i crkvu sv. Ivana Krstitelja u Otinovcima, a nakon toga prolaze zadnju dionicu i dolaze u sam centar Kupresa.

Nakon sv. Mise koju će s duhovnicima iz Splita slaviti i župnik don Tomislav Mlakić, domaćini Kuprešaci ugostit će mlade na večeri u ŠRC Čajuša, podno samog skijališta, gdje će se okrijepiti toplim obrokom i čajem, ali i druženjem s domaćinima.

Nakon noćenja u osnovnoj i srednjoj školi u Kupresu mladi u nedjelju 7. listopada nastavljaju svoj put preko Kupreškog polja.

Rano ujutro na jednoj od najvećih europskih farmi goveda organiziran im je doručak koji donira vlasnik, gosp. Slaven Papić Perčinović.

Odatle mladi kreću kroz predivne šume i proplanke prema Rami.

Zastat će i na Zahumu, u općini Prozor-Rama, kod spomen-kuće Dive Grabovčeve, a potom se približavati samom Ramskom jezeru.

Samostan i župa Uznesenja Marijina (Rama- Šćit) konačni je cilj ovog hodočašća tj. Planinarskog križnog puta. O povijesti samostana i cijele Rame pripovjedit će župnik i gvardijan fra Andrija Jozić koji je zajedno s župljanima organizirao zakusku za umorne mlade hodočasnike.

PKP završava svetom Misom u crkvi u 18 sati koju će zajedno slaviti hodočasnici i domaćini iz Rame i nakon nje imati agape-druženje uz pjesmu, u samostanu.

Pozivamo sve mlade iz Rame i okolice da nam se pridruže na ovom hodočašću a i domaće ljude da nam se pridruže na Svetoj Misi i druženju u Rami.

Video pozivnica