Požeško-slavonska županija brinući o očuvanju i jačanju položaja i identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske te očuvanju kulturne baštine, osigurala je financijsku potporu za projekt Franjevačkog samostana Rama – Šćit.

Naime, u Franjevačkom samostanu Rama – Šćit, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i gvardijan Franjevačkog samostana Rama – Šćit, fra Andrija Jozić, potpisali su ugovor o financijskoj potpori kojim je osigurano 20 tisuća eura, a sredstva  će biti usmjerena izgradnji galerije i knjižnice u okviru samostana.

- Ramljaci su velik dio naše zajednice koji su svojim radom i vrijednostima tu zajednicu i oplemenili. Iz tog razloga i zato što Požeško-slavonska županija u suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave u okviru proračuna ima predviđena mala sredstva koja su namijenjena za programe Hrvata izvan Republike Hrvatske, smo ovdje u Rami. Početkom ove godine potpisali smo ugovor s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji i njima smo dodijelili 20 tisuća eura za njihove programe i projekte. Danas smo s vama potpisali ugovor na isti iznos za projekte koje imate, a to je izgradnja galerije i knjižnice u okviru Franjevačkog samostana Rama – Šćit. Iznos nije velik, ali je od srca i od naroda koji živi u Požeško-slavonskoj županiji te ovom gestom na neki način jačamo odnose koji su živi i koji su prisutni već šest desetljeća – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Uz županiju, u potpori sudjeluje svih pet gradova i općina s područja Požeško-slavonske županije pa su tako potpisu ugovora prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Požeško-slavonske županije i gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević te predsjednica Ramske zajednice Požega, Ivana Ivanika.

- Ramljaci su u svojoj povijesti proživljavali teške trenutke i u Zlatnoj dolini, kako nazivamo Požeško-slavonsku županiju, našli su svoja vrla ognjišta i koliko imam kontakata kod vas su dočekani kao svoji. Ima li išta ljepše nego to? Vaša gesta što ste došli ovdje i što ste imali sluha za potrebe naše zajednice je velika stvar i upućujem vam jedno iskreno hvala. To dokazuje vašu ljubav i dokazuje svim iseljenim Ramljacima da ih cijenite – rekao je gvardijan Franjevačkog samostana Rama – Šćit fra Andrija Jozić.

Inače, na području Požeško-slavonske županije živi oko 5 tisuća iseljenih Ramljaka i njihovih potomaka, najveća je to zajednica doseljenika na području te slavonske županije, a vrijedno je spomenuti da je ondje i vrlo aktivna Ramska zajednica Požega, kao i KUD „Zavičajno društvo Rama Pleternica.“

Foto: Tomislav Bošnjakk / rama-prozor.info