U organizaciji HPD „Sokolovac“ skupina od 16 planinara u subotu, posjetila je Ramu, u Bosni Hercegovini koji su kako nam prepričavaju više nego oduševljeni krajem kojeg su posjetili, u kojem su boravili i kroz koje su krajeve prolazili.  

Požežanima je domaćin bio Ramac iz Pleternice Jure Vidakušić sa svojom družicom Danicom koji su planinare ugostili u svom "ljetnikovcu" u Varvari. Planinare upućuju sve pohvale domaćinima, a posebno Juri koji ih je dočekao uz gusle i pjesmu nakon čega su bili ponuđeni doručkom, tradicionalnim jelima koja su kušali na terasi s koje je prekrasan pogled na predivno i jedinstveno Ramsko jezero.   

Budući da su planinari došli prvenstveno zbog planinarenja brzinski su se nakon doručka spremili i zaputili prema Zahumu gdje ih je dočekao predsjednik HPD "Rama" Ante Beljo, koji im je bio vodič po planinarskim stazama tog dana. Hodanjem su došli i do rodne kuće Dive Grabovčeve ispred koje se nalazi i njen kip uz koji su svi imali želju slikati se, a imali su priliku čuti i legendu o njoj.

Puno su toga požeški planinari vidjeti hodajući stazama prema vidikovcu Humna glava, od lokalnih sela i zaseoka do prelijepih pašnjaka i manjih polja. Pogled sa vidikovca Humna glava puca na Ramsko jezero koje se vidi kao na dlanu, a svi su, kako na prepričavaju, ostali zatečeni ljepotom tog bisera.

Biti u Rami, a ne posjetiti Franjevački samostan na Šćitu to je kao da u tom kraju nisi niti bio. Požežani su posjetili to sakralno zdanje koje svjedoči i potvrđuje veliku patnju i stradanja naroda u tim krajevima. Bogati Etnografski muzej dočarava kako su živjeli stari Ramci, čime su se bavili i na koji su način preživljavali.

Plan je bio drugoga planinarskog dana posjetiti Zahum za što se pobrinuo planinarski vodić Nikica Beljo. Ciljana točka uspona bila je vrh Idovac (1.956 metara nadmorske visine). Ta staza je dugačka 6.100 metara sa konstantnim usponom, ali i predivnim pogledom na cijelu Ramu, okolna mjesta i sve planine oko nje. Pravo je uživanje uz planinarenje pred sobom gledati netaknutu prirodu i bogatstvo samoniklog bilja, majčinu dušicu, mentu, kadulju, orhideju i dr.

Od početka planinarske staze do samog vrha vrijeme se od sunčanog znatno promijenilo, kiša, grmljavina, snijeg i što nije obeshrabrilo planinare koji su nastavili ka planiranom cilju. Došavši na sami vrh, možda to nisu niti očekivali, dočekao ih je snježni pokrivač koji je pomalo već na izmaku, ali ga još uvijek ima. U Rami je vrijeme dosta prevrtljivo u što su se požeški planinari uvjeriti jer se u veoma kratkom vremenu iz kratkih rukava moralo prijeći na topliju odjeću. Magla koja sve njih nije zaobišla također je dala svoje planinarske čari, a bila je toliko na nekim predjelima gusta da su jedni druge, ako su bili udaljeniji nisu mogli vidjeti.

Puni prekrasnih dojmova dok su se vraćali prema svom polazištu i domaćinu razmišljali su kako će se ugrijati i što će ih od tople hrane dočekati za okrijepu. Na njihovo iznenađenje dočekao ih je pravi, vrući planinarski grah kojeg je Danica skuhala, a Jure je malo dodavao mirodija kakao bi bio što ukusniji.

Po povratku kući požeški planinari već su "kovali" planinarske planove, a sve je izglednije planinarenje na Čvrsnicu (BiH) koja je na 2.228 metara nadmorske visine.
 
Valentina Pilaš / Dražen Krstanović