Danas je za stanovnike sjeverne polutke planete Zemlje počela jesen, vrijeme dunja, kestena, kišobrana i šarenila opalog lišća. Istovremeno je za stanovnike južne Zemljine polutke počelo proljeće.

Jesen na sjevernoj polutki traje dio rujna (od 23.), cijeli listopad, studeni i dio prosinca (do 21.), a na južnoj Zemljinoj polutki dio ožujka, cijeli travanj, svibanj i dio lipnja. Na dan početka jeseni, takozvanu ravnodnevicu, koja obično počinje 23. rujna, dan i noć traju po 12 sati, pa postupno nakon tog datuma dani postaju za jednu minutu kraći od noći, a noći jednu minutu duže od dana. Postoje dva razdoblja u jesen: rana jesen traje od 23. rujna do kraja listopada (početkom studenog), a kasna jesen traje od početka studenog, sve do 21. prosinca.

Jesen donosi berbu plodova na većini biljka trajnica kao što su jabuke, kruške, šljive, grožđe... Isto tako na većini listopadnih stabala tijekom jeseni će otpasti sve lišće. Također tijekom jeseni životinje koje spavaju zimski san će finalizirati nakupljanje masnih naslaga i zaliha hrane koje će im omogućiti da prežive zimu, piše Wikipedia.

Pet dana po dolasku jeseni, 28. rujna, moći će se vidjeti i potpuno pomračenje Mjeseca.

A, građane Bosne i Hercegovine i danas očekuje divan, skoro pa ljetni dan.
Danas se Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu, a poslije podne i umjerenu oblačnost. Jače naoblačenje sa zapada očekuje se u večernjim satima. Tijekom noći sa srijede na četvrtak, kiša i postupan pad temperatura zraka. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera, u noći u skretanju na sjever.

Jutarnja temperatura zraka između 7 i 12, na jugu Hercegovine od 12 do 16, a najviša dnevna temperatura zraka između 22 i 27 oC.

Nivo upozorenja na meteoalarmu je Zeleno, što znači da nema potrebe za upozorenjem.

Biometeorološka prognoza kaže kako će veći dio dana će biti ugodno, dok će s dolaskom noći i približavanjem pogoršanja sa zapada, kod osjetljivih osoba djelomično će pojačati tegobe vezane uz njihove bolesti. Moguće su reakcije na promjenu poput glavobolje, reumatskih bolova i nesanice.

Također, Google obilježava prvi dan jeseni, svojim poznatim animiranim logom. Google Doodle ove godine pozdravlja jesen tikvama i malenom vjevericom. (bljesak.info)