Tisuće obitelji su evakuirane dok se vatrogasci bore s požarima diljem Floride, izvijestila je državna šumska služba, piše CNN.
 
"Gori više od 25 tisuća hektara", rekao je glasnogovornik službe Joe Zwierzchowski. Od 91 požara, dva velika su prouzročila evakuaciju više tisuća obitelji na središnjoj i jugozapadnoj Floridi.
 
Evakuacija u jugozapadnoj Floridi
 
Gotovo dvije tisuće obitelji bile su primorane napustiti svoje domove u području Naples. "Vatra se u dijelu Golden Gates proširila na 4.800 hektara i potpuno uništila devet domova", dodao je Zwierzchowski.
 
Nakon toga, još je pet tisuća obitelji evakuirano. U gašenju požara sudjeluje i američka vojska s pet helikoptera UH-60 Black Hawk.
 
Podmetnuti požari u središnjem dijelu zemlje

Evakuirano je osam stotina obitelji u Indian Lakeu. Požar gori na više od 600 hektara, uništeno je više objekata, a vatrogasci su još tijekom jučerašnjeg dana pokušavali požare staviti pod kontrolu.
 
Lokalni mediji javljaju kako je prerano govoriti o nastaloj šteti. "Znamo da ljudi imaju ljubimce kod kuće. Znamo da u domovima ima mnogo vrijedne imovine", rekao je Kevin Walter iz državne vatrogasne službe.
 
Dodao je kako su posljednji požari ujedno i nastavak niza sumnjivih paljevina u posljednja dva ili tri tjedna. Potvrdila je to i voditeljica lokalne policije Judd Grady na konferenciji za novinare na kojoj je ponuđena nagrada od pet tisuća dolara za svaku informaciju o tome kako su požari nastali.
 
"Ako netko postavlja ove vatre, saznat ćemo tko su i završit će u zatvoru. To je obećanje", kaže Grady.
 
Područje Floride je i inače u velikoj opasnosti od požara. U veljači su vatrogasci uspjeli ugasiti požare na oko četiri tisuće hektara i bilo je to njihovo najteže iskustvo ikad, priopćeno je iz državne šumske službe.