Jak vjetar otežava gašenje velikog požara koji je planuo danas oko 11:10 u mjestu Gornji Banovci kod Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji. Na terenu je više od 150 vatrogasaca, a požar gasi sedam aviona.

Požar nije ni pod kontrolom niti je lokaliziran. Požar je nažalost zahvatio više kuća i automobila u Grebaštici, a obitelji su evakuirane. Vatra je tijekom popodneva otklonjena od Grebaštice, ali se preko brda širi prema Primoštenu te prijeti kampu u Bilom.

Lakše su ozlijeđene četiri osobe, tri vatrogasca i jedan građanin, za kojeg vatrogasci tvrde da je svojevoljno došao u zonu gašenja požara kako bi gledao i snimao gašenje.

Božinović: Oštećeno je sedam kuća

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je operativne snage koje gase požar, javlja Dalmatinski portal. "Oštećeno je sedam kuća, 4 krovišta i tri fasade, sedam automobila je izgorjelo. Tek treba utvrditi jesu li svi bili od ranije u voznom stanju. Oštećeno je nešto manjih gospodarskih objekata, dva ili tri", kazao je.

"Žrtava nema, imovinska šteta, bilo da su kuće, gospodarski objekti ili vozila, nije velika. Sada su snaga usmjerene prema dijelu gdje gori, prema Primoštenu. Prema onome što sam čuo od vatrogasaca, trebalo bi se večeras zaustaviti širenje. Međutim, dosta toga će ovisiti o vjetru. Ovo danas je bilo orkansko jugo, u jedno trenutku airtractori uopće nisu mogli letjeti", dodao je.

Opožareno oko 600 hektara, vjetar je u slabljenju

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice su potvrdili kako su dosad u gašenju požara ozlijeđena 3 vatrogasca zbog udisanja dima te im je pružena pomoć na mjestu događaja. Na terenu je još uvijek više od 150 vatrogasaca, a prve procjene govore kako je opožareno oko 600 hektara.

"Gašenje požara i dalje otežava vjetar iako je u slabljenju. Trava je visoka, osobito nakon padalina kojima smo svjedočili posljednjih mjeseci, i zato je dobra podloga za brzo širenje požara. Čišćenje okućnica glavni su načini kako možemo ovakve požare prevenirati", kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Ipak, situacija je u ovome trenutku znatno bolja nego popodne, objekti nisu ugroženi, a vatrogasci ostaju na terenu cijelu noć te će poduzeti sve da se požar zaustavi te da se zaštite ljudski životi i objekti.