Moderne tehnologije mnogi će, vrlo često sasvim neopravdano, tretirati "konačnim zlom", iako je činjenica da nam tehnološke inovacije donose ono što nam je do nedavno bilo apsolutno nezamislivo, dokaz tome je i ovaj YouTube kanal...

Associated Press  (AP) je najveća i najstarija medijska kuća na svijetu, koja već više od stoljeća kronološki bilježi ključna događanja diljem planete. Nevjerojatna baza medijskih materijala koji čuvaju, nije pretenciozno konstatirati, povijest svijeta za buduće generacije. Stotine tisuća, zapravo milijuna, novinskih reportaža, fotografija, ali i video zapisa su apsolutno neprocjenjiva vrijednost, bez obzira što ih uzimamo "zdravo za gotovo". Edukacija i samosvjesnost na globalnom nivou danas su dostupni gotovo svima, samo je pitanje imamo li volje pronaći resurse koji će obogatiti naše znanje, a takav se dar ne može platiti novcem, iako se danas, više nego ikada, gotovo sve vrti upravo oko novca. AP je odlučio podijeliti nevjerojatno veliku, ogromnu bazu video materijala koji datiraju iz vremena kada je tehnologija kakvu danas poznajemo bila nezamisliva, vraća nas u povijest i omogućuje nam da saznamo gotovo sve što nas zanima.

Na YouTube kanalu AP Archive  dostupna je baza od nevjerojatnih 550 tisuća videozapisa koje je kroz silna desetljeća producirao AP! Početak seže u "prapovijest", jer je prvi video zapis zabilježen davne 1895. godine, naravno, obrađen je i prilagođen današnjim potrebama i zahtjevima, ali to ne mijenja njegovu vrijednost, dapače, samo je dodatno potencira. AP je u suradnji s British Movietone agencijom vrijedno radio na kategoriziranju video materijala koji su sada dostupni svima na YouTube kanalu. Pa tako, primjerice, možete pogledati originalne snimke bombardiranja Pearl Harbora iz 1941., pad britanskog zida, legendarnog Charliea Chaplina, mitske mečeve Muhammeda Alija, Beatlese, Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Elvisa... Naravno, tu su i aktualne teme i vijesti, svjedočanstva našeg vremena i nedvojbeno je kako ovaj YouTube kanal kandidira za najbolji ikada, upravo zbog goleme, neprocjenjive vrijednosti dokumentiranih video materijala. Ne preostaje vam ništa drugo nego da si uzmete dovoljno vremena i krenete s pregledavanjem.