Nogometaši Osijeka napravili su najveći podvig u svojoj povijesti izbacivši slavni PSV pobjedom i u Gradskom vrtu od 1-0 (1-0) , pa Osijek prolazi u 4. pretkolo Europske lige s ukupnih 2-0.

Pobjednički pogodak postigao je Petar Bočkaj iz slobodnog udarca u 25. minuti.

Osijek je napravio najveću senzaciju pretkola Europske lige jer je izbacio klub koji je 1988. osvojio naslov prvaka Europe i klub za koji su igrali planetarne zvijezde Ronaldo, Romario, Ruud Gullit, Ruud van Nistelrooj i Arjen Robben te koji nikad u svojoj povijesti nije ovako rano ispao iz Europe, piše Hina.

PSV će sanjati Osječane protiv kojih su bili nemoćni u 180 minuta, kojima nisu zabili gol i momčadi koja ih je nadigrala u obje utakmice te zasluženo prošla u zadnje pretkolo. U uzvratu u Gradskom vrtu Osječani su pokazali da pobjeda u Eindhovenu nije bila slučajna, a do pobjede su došli fantastičnim pogotkom Bočkaja i upravo fanatičnom obranom.

Osijek je dočekao Nizozemce s prepunim stadionom i užasnom večernjom vrućinom od preko 30 stupnjeva, pa se dobrih 25 minuta ništa nije događalo jer je PSV jalovo napadao kao i u prvoj utakmici. Trebalo je vremena da Osječani shvate da mogu opasnije zaprijetiti i to se dogodilo u 25. minuti kada je Bočkaj ljevicom iz slobodnog udarca s 20 metara pogodio sami kut za erupciju oduševljenja na Gradskom vrtu. Vodeći pogodak Osijeka šokirao je goste, koji su tek u 39. minuti došli do prve prigode, kada je udarac Locadije otišao pored gola, dvije minute kasnije Van Ginkel je neprecizan s desetak metara od vrata, a u 43. minuti najbolja šansa za PSV, koju je spriječio Malenica obranivši šut glavom Breneta.

Bočkaj je u 59. minuti dobio novi slobodan udarac gotovo s iste pozicije iz koje je u prvom dijelu zabio, ali ovaj puta je veznjak Osijeka bio neprecizan. Uzvratio mu Lukkasen u 61. minuti, a njegov šut iz slobodnog udarca je otišao malo iznad grede. Svi napadi PSV-a doslovce su se razbijali o fanatičnu obranu Osječana, barem desetak šuteva su blokirali osječki igrači, dok su Nizozemci postajali sve nervozniji. U 79. minuti sudac nije svirao jedanaesterac na Ejupiju, a u 83. minuti dogodila se upravo nevjerojatna situacija jer portugalski sudac nije svirao čak tri igranja rukom igrača PSV-a u jednom napadu! U 85. minuti junak utakmice Bočkaj imao je priliku matirati PSV, ali Zoet brani njegov udarac s desetak metara, piše Hina.

Zadnji trenuci dvoboja protekli su u međusobnom svađanju igrača PSV-a i slavlju Osječana koje u petak čeka ždrijeb 4. pretkola.