Uoči Divina dana, kompleks franjevačkog samostana na Šćitu, posjetili su brojni hodočasnici i gosti.

Osobito živopisni bili su članovi dvanaest povijesnih hrvatskih postrojbi: Hajdučka družina MIjata Tomića, Križevačka djevojačka straža, Trenkovi panduri, Turopoljski banderij, Svetonedjeljska garda Petar II Erdody, Gradska straža Požega, Keglevićeva straža, Frankopanska garda, Kliški uskoci, Serežani stari graničari, Varaždinska građanska garda i Lička pukovnija.

Oni su došli u organizaciji gosp. Mije Tokića iz Tomislavgrada, gdje su sudjelovali na svečanosti otvaranja novog trga.

Neki od njih, bili su u svojim povijesnim odorama. Na zamolbu organizatora u jednosatnom obilasku domaćini su im pokazali i ponešto od ramske povijesti, oživjeli jezikom umjetnosti Ramskog križa, Dive Grabovčeve, Ramske majke, Posljednje večere, Gospinih - Divnih vrata pitanja i neke veličanstvene odgovore na tragedije, stradanja, odolijevanja izazovima da se izdajom svoga i izdajom potlačenih postane dio privilegiranog sloja društva.

Gosti su izrazili zahvalu i čuđenje da u ovim skulpturama naših vrsnih kipara Kuzme Kovačića i Mile Blaževića ima toliko skrivenih, a opet dragocjenih poruka.

S velikim zanimanjem razgledali su i Etnografski muzej, te slušali pamćenja dobra i zla vezanih uz povijest samostanskih zdanja: Gospine crkve, Stare kapele – mučilišta Hrvata Rame - Muzeja i Kuće mira.

Ukazali su sa zahvalnošću na potrebu jednog prikladnog vodiča, koji bi hodočasnicima i gostima komunicirao ovu zgusnuto lijepu i tragičnu priču Rame.