Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici nije razmatralo prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim se povećavaju akcize na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru. Riječ je o jednom od uvjeta na koje su se obvezale vlasti u BiH za drugu tranšu novčanih sredstava MMF-a.

Pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u listopadu prošle godine našao se prijedlog Vijeća ministara BiH koji je predviđao povećanje akciza za naftu i naftne derivate. Državni parlamentarci tada nisu podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, a kojim je bilo definirano povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Vlasti su planirale da se ovim sredstvima osigura dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih poduzeća. Također, u listopadu nisu podržana ni dva popratna zakona uz ovaj zakon, a to su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sustavu indirektnog oporezivanja u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

S obzirom na to da je riječ o setu koji je uvjet za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), očekuje se da će vladajuća struktura uspjeti usvojiti izmjene u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ipak, ostaje nejasno kako će se odvijati procesi u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da SNSD bojkotira rad ovog zakonodavnog tijela. 

Na drugoj strani, iz MMF-a su poručili bh. vlastima da imaju svega nekoliko tjedana da ispune uvjete iz Pisma namjere upućenog MMF-u. Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi kazao je ranije za Klix.ba da će se u suprotnom vremenski raspored doznačavanja sredstava promijeniti te da će buduće doznake zavisiti od postizanja dogovora s vlastima BiH te napretka u polju reformi.

Ovim povodom razgovarali smo s državnim parlamentarcima koji su poručili da nije korektno da građani BiH plaćaju izgradnju autocesta i cesta te da bi vlasti trebale iznaći nova rješenja koja neće biti na štetu bh. državljana.

Poslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog naroda Mario Karamatić kazao nam je da nije optimističan da će Parlamentarna skupština BiH usvojiti povećanje akciza. 

"Nadam se da neće doći do usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH. Mislim da se novac može naći s druge strane. Institucije i ovako previše novca bacaju u prazno, a prebacivanje izgradnje autoputeva na građane u najmanju ruku je neozbiljno", kazao je Karamatić. 

Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Mešić rekao je za Klix.ba kako zastupnici iz reda SDP-a neće podržati povećanje akciza. 

"Porezni sustav BiH već je utvrdio previše nameta za funkcioniranje društva, kako u odnosu na privredu tako i u odnosu na stanovnike. Mislimo da se novac za dalji nastavak izgradnje autoputa može naći drugim sredstvima, pri čemu je potrebno maksimalno angažiranje Vijeća ministara BiH i ministra prometa i komunikacija BiH, a što u ovom slučaju nije prisutno", kazao je Mešić. 

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković kazala je da je Fiskalno vijeće već usaglasilo prijedlog koji bi se trebao naći u parlamentarnoj proceduri. 

"S obzirom na to da je u svemu sudjelovala i premijerka RS-a Željka Cvijanović i da je dala podršku, ja ne vidim razlog zašto to ne bi podržali. Naravno, pod uvjetom da sudjelujemo u radu sjednice", kazala je Marković.