Globalna organizacija IHS Jane's objavila je danas da je došlo do ogromnog porasta nasilja Islamske države (ID), za čak 42 posto dnevno, a da je u protekla tri mjeseca izvedeno više od 1.000 napada i ubijeno skoro 3.000 ljudi.

IHS, koja za obrambenu industriju u svijetu obavlja analize iz različitih oblasti, navodi da su napadi džihadističke grupe povećani za 42 posto dnevno i da ih je u razdoblju od srpnja do rujna izvedeno 11,8 u prosjeku dnevno, a u odnosu na 8,3 dnevno između travnja i lipnja.

Podaci IHS sugeriraju da su zračni napadi koalicije sa SAD na čelu imali ograničen utjecaj po ID.

IHS je registrirao 1.086 napada ID koji su prouzrokovali 2.987 civilnih i vladinih žrtava, što je ogroman porast, od 65,3 posto na dnevnom nivou u protekla tri mjeseca, a 81 posto u odnosu na godinu dana ranije, prenosi AFP.

Centar za terorizam i pobune IHS Jane's koristi samo javno objavljene izvještaje, pa tako navodi da je IS najvjerovatnije izvela daleko više napada koji ne mogu biti verificirani.

Šef centra Matthew Hanmen rekao je za AFP da su zračni udari i širi napori koalicije stavili IS pod veliki pritisak, ali da to na izvjestan način "nije bilo dovoljno da se ona oslabi i preuzme joj se osvojena teritorija, a kamoli pobijedi".

Povećano sudjelovanje Rusije u Siriji u posljednjim tjednima najvjerovatnije će dalje ojačati ID, s obzirom da postoje "jasne naznake da je Moskva više zainteresirana za obranu sirijskog režima nego da porazi ID", prenosi AFP.

"Već prošlog tjedna  ID je učinila izvjesne napretke u oblastima Alepa napadajući rivalske opozicijske grupe i to će najvjerovatnije i nastaviti  raditi", rekao je Hanmen, dodajući da su "civilne žrtve u ruskim zračnim napadima takođre dali ID jako propagandno sredstvo".

Globalno, navodi IHS, ID nije napravila nikakav značajan napredak u osvajanju teritorija u posljednja tri mjeseca, mada je u kolovozu proglasila da je stvorila novi "vilajet" u Saudijskoj Arabiji.

Vilajeti ID proglašeni su prije toga u Afganistanu i Pakistanu, Alžiru, Egiptu, Libiji, Jemenu, ruskom Sjevernom Kavkazu i Nigeriji, ne računajući Irak i Siriju gdje oružano djeluje i gdje je oslonac kalifata kojeg nastoji stvoriti.