Pored domaće proizvodnje alkohola, u BiH je u prvoj polovini godine uvezeno oko 1,36 milijuna litara alkohola više nego u istom razdoblju prošle godine, a najviše je uvezeno piva, zatim vina, a za njima slijede žestoka pića.

Podaci su ovo Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u kojoj su rekli da je od početka ove godine uvezeno ukupno nešto više od 75,45 milijuna litara u vrijednosti oko 87,45 milijunaKM, što je više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je uvezeno 74,08 milijuna litara alkohola, u vrijednosti oko 81,76 milijuna KM.

Među alkoholom najviše je uvezeno piva - oko 67,67 milijuna litara, što je za skoro milijun litara više uvezenog piva nego u prvoj polovici prethodne godine, kada je uvezeno oko 66,7 milijuna litara piva, a ono se najviše ove godine uvozilo iz zemalja regije, iz kojih je uvezeno oko 64 milijuna litara piva.

"Pivo se daleko najviše izvozi iz Srbije i Hrvatske, 33,59 milijuna i 25,1 milijun litara. Za njima slijede Slovenija iz koje je uvezeno 4,52 milijuna, te Crna Gora 1,54 milijuna litara piva", rekli su iz Odjeljenja za komunikaciju i međunarodnu suradnju Uprave za neiravno oporezivanje BiH za uvezeno pivo u prvoj polovici godine.

Tijekom cijele prethodne godine u BiH je uvezeno 170,54 milijuna litara alkohola, u vrijednosti 196,63 milijuna KM.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, rekao je da se pored domaće proizvodnje mnogo alkohola uvozi u BiH, te da postoje dva osnovna razloga, odnosno faktora zbog čega je to tako.

"Jedan od razloga i bitan faktor jeste nezaštićeno domaće tržište i nezaštićeni proizvođači koji se bave proizvodnjom alkoholnih pića. Drugi faktor su uglavnom kompanije koje plasiraju svoje proizvode na našem tržištu. To su izuzetno velike kompanije koje ulažu ogromna sredstva u marketing i samim tim je teško domaćim proizvođačima da pariraju svim tim marketinškim akcijama", rekao je Grabovac za "Nezavisne".

On je istaknuo da su cijene uvoznih pića nerealno niske, te da je to posao za kontrolne organe da provjere takvu robu.

Da bi se promijenila takva slika, Grabovac kaže da je najrealnije da se uvedu recipročne mjere, onakve kao što ih prema nama primjenjuju zemlje iz okruženja, poput raznih kontrola.

Murisa Marić iz Udruženja građana "Don" iz Prijedora kaže da je kod nas uvoz uvijek daleko veći nego izvoz i ono na šta mi kao potrošači možemo reagirati je da kupujemo domaće proizvode.

"Neka ima izbora među proizvodima, ali neka taj izbor dođe do toga da štitimo našo gospodarstvo i naše plaće na kraju krajeva", rekla je Marić i naglasila da naši proizvodi nisu ništa nekvalitetniji od uvoznih.

    - 25,1 milijun litara piva uvezen iz Hrvatske

   -  4,52 milijuna litara piva uvezeno iz Slovenije
    - 1,54 milijuna litara piva uvezeno iz Crne Gore
   - 33,59 milijuna litara piva uvezeno iz Srbije