Domaća proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini u petogodišnjem razdoblju 2012. – 2016. godina zadržala je stabilnost proizvodnje i ostvaruje blagi porast, navodi se u analizi koju je usvojilo Vijeće ministara BiH.

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u 2016. godini je u poređenju s izvozom iz prethodne godine veći za 11 posto.

Uz povećanje otkupa svježeg mlijeka, mljekarska industrija sve više radi na proizvodnji proizvoda visoke tržišne vrijednosti kao što su sirevi, pavlaka, jogurt i ostali fermentirani proizvodi, čija se proizvodnja kontinuirano povećava.

Gubitak hrvatskog tržišta polovivom 2013. godine je kompenziran plasmanom mlijeka i mliječnih proizvoda na domaće tržište i povećanjem izvoza u zemlje članica CEFTA-e.

Početkom 2016. godine je potvrđena ispunjenost uvjeta za nastavak izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina na evropsko tržište, a lista izvoznika proširena je i novim mljekarama, čime je ostvaren najznačajniji napredak u poljoprivrednom sektoru u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina.

Daljni razvoj mljekarskog sektora u BiH veoma je značajan jer konkurencija u regionu raste nakon vidljivog opravka ovog sektora u Republici Srbiji, koji je rezultirao povećanjem proizvodnje mlijeka i tržišnosti mliječnih proizvoda.

Stoga će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nastavit pratiti stanje u ovoj oblasti i jednom godišnje izvještavati Vijeće ministara BiH.

Dnevnik.ba