Njemački Savezni ured za zapošljavanje proširio je listu traženih zanimanja u Njemačkoj sa 148 na 200, priopćeno je u petak, piše Hina.

"Od 1.200 registriranih zanimanja kod 200 se bilježi osjetni manjak radne snage, što je 52 zanimanja više nego prošle godine", priopćio je Savezni ured za zapošljavanje u Nuernbergu.

Najveći nedostaci bilježe se u zanimanjima poput njegovatelja, vozača kamiona, medicinskog osoblja, građevinskih specijalista kao i u zanimanjima vezanim uz odgoj djece. Isto tako se na listi nalaze i zanimanja poput prodavača u maloprodaji te zaštitara.

Od visokokvalificiranih zanimanja deficitarni su i ljekarnici i arhitekti kao i specijalisti u IT segmentu. Na listi se nalaze i zanimanja poput liječnika, pravnika i socijalnih radnika.

Za razliku od prošle godine na listi zanimanja su se našli i stručni radnici u hotelsko-ugostiteljskom sektoru, vozači autobusa i stručno osoblje u metalskoj branši.

U priopćenju se navodi i kako samo 26 posto nezaposlenih traži posao u jednom od deficitarnih zanimanja.

U svibnju je zabilježena stopa nezaposlenosti od 5,5 posto. Institut za istraživanje rada koji djeluje u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje, krajem prošle godine je objavio da je u Njemačkoj nepopunjeno oko dva milijuna radnih mjesta.