U posljednje tri godine potrošnja pića u institucijama BiH povećana je za gotovo dvostruko, barem ako je suditi prema narudžbama alkoholnih pića koje logisticira Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

Naime, još 2014. godine Služba je za potrebe državnih dužnosnika i gostiju naručila je pića u protuvrijednosti 73.000 KM, što je bila potrošnja oko 6.000 KM mjesečno. Samo tri godine kasnije, dakle u ovoj godini, Služba je sklopila ugovor s kompanijom "Lala i Laćo" iz Bijeljine, vlasnika Milivoja Stanivukovića, po kojem će ova tvrtka u razdoblju od 18. travnja 2017. do 18. travnja 2018. godine institucijama BiH dostaviti alkohola u protuvrijednosti 140.000 KM, saznaju Nezavisne novine. Dakle gotovo dvostruko, a institucije će moći trošiti za alkoholna pića 11.600 KM mjesečno!

Interesantan je i podatak cijenama. Naime, Služba je raspisala tender predvidjevši za alkohol 107.565 KM. No, ugovor sa Stanivukovićevom tvrtkom je sklopljen po cijeni većoj za oko 33.000 KM. Na sve ovo Siniša Perković, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, odgovara novinaru "Nezavisnih novina" protupitanjem je li gledao koliko se inače popije u institucijama? Na novinarevu konstataciju da ne radi inventuru pića, te da je to jako teško izračunati, obećao je da će dostaviti podatke o popijenom alkoholu u posljednjih nekoliko godina.

"U međuvremenu je došlo do povećanja cijena na tržištu, a ovo što je naručeno je samo okvirni sporazum. Od svega se povuče najviše 20 posto alkohola", tvrdi Perković, te obrazlaže da Služba ne zna tko će što piti po prijemima, te da mora imati spreman šank i predvidjeti svaku vrstu pića.

Ivica Ćavar, projekt menažder Centara civilnih inicijativa (CCI), koji je dobro upoznat s ovom "problematikom", kaže da je, iako je bilo određenih povećanja cijena alkoholnih pića posljednjih godina, "malo čudno" da su nabavke alkohola u institucijama BiH porasle skoro dvostruko.