Sjedinjene Američke Države i saveznici u posljednjih godinu dana potrošili su približno 4 milijarde dolara i izvršili čak 6700 zračnih napada na položaje pod kontrolom takozvane Islamske države, piše Russia Today.

Na današnji dan 2014. godine Barrack Obama najavio je neprekidnu protuterorističko djelovanje za uništenje Islamske države. U godinu dana uništeno je oko 10,000 meta Islamske države, od tenkova i vozila pa do industrijskih postrojenja. Iako nema službene brojke, pretpostavlja se da je do svibnja ove godine ubijeno oko 8,500 pripadnika ISIS-a. Okvirno, jedan dan kampanje protiv ISIS-a košta oko 9,9 milijuna dolara, a do sada je potrošeno oko 3,7 milijardi dolara.

Vojni uspjesi nisu donijeli veliki napredak

Ipak, usprkos činjenici što SAD i saveznici iza sebe imaju prilično uspješne napade, na terenu su promjene praktički nevidljive. Štoviše, ISIS ne da nije suzbijen, nego se samo pojačava. Američka nastojanja da ojačaju lokalne snage često nailaze na otpor na brojnim razinama, a nakon pada Ramadija pod kontrolu Islamske države SAD je potrošio dodatna sredstva ne bi li obučio saveznike na terenu. Ideja da SAD financira Kurde izravno, bez posredovanja Bagdada, naišla je na žestoki otpor kako u Bagdadu tako i u Washingtonu.

Krajem 2014. godine američki Kongres dozvolio je program vrijedan pola milijarde dolara kako bi se obučili i naoružali "umjereni pobunjenici" kao snaga koja će se protiv ISIS-a boriti u Siriji. Ambiciozni projekt planirao je do kraja ove godine obučiti 5,000 boraca. Do kraja obuke stiglo je samo 200 boraca, a prva grupa od 54 borca završila je raštrkana nakon zasjede koju su im priredili borci iz Al-Nusra Fronta.

Jedini uspješni saveznici su Kurdi

Jedini relativno uspješni američki saveznici na terenu su Kurdi koji su zabilježili značajne pobjede nad snagama Islamske države, ali oni su trn u oku drugom američkom savezniku, Turskoj. Turska je dopustila SAD-u pravo na korištenje svojih dviju zračnih baza da bi sama nakon toga bombardirala kurdske položaje.

Sve u svemu, piše Russia Today, godinu dana nakon službenog početka kampanje protiv ISIS-a obećanje Obame da će zaustaviti divljanje ove terorističke skupine čini se prilično daleko od realizacije. (index.hr)