Ispitivanje novih kaciga Generation 3 otkrilo je da izbačaj lomi vrat testnim lutkama manje težine. Američko zrakoplovstvo je nakon toga odlučilo zabraniti upravljanje zrakoplovom pilotima lakšima od 62 kg.

Piloti koji se nađu u situaciji da moraju iskočiti iz najskupljih američkih zrakoplova F-35 mogli bi slomiti vrat uslijed neispravnosti sjedalica tipa Martin-Baker US16E, prenosi Daily Mail . Ovo je samo još jedna u nizu prepreka koje su usporile proizvodnju aviona za sada već osam godina i poskupjele ukupnu cijenu razvoja letjelice za više od 100 milijardi dolara više od planiranog. Dosad je izdvojeno oko 400 milijardi dolara, prenosi Jutarnji list.

 Jackie Speier, demokratska kongresnica i članica Odbora za oružane snage kazala je u medijima kako ograničenja za pilote postoje samo zato jer sjedalice nisu prošle rigorozno testiranje kao i inače, a Pentagon ih je prerano stavio u teren.
 "Ovo je još jedan primjer nabavljačke zloupotrebe kakvu trebamo izbjegavati", rekla je Speier.

Dodala je da će se o tom problemu razgovarati na sljedećem sastanku odbora kasnije ovog mjeseca.

Ispitivači su otkrili da se sjedalica previše rotira prema naprijed te da je ta sila, u kombinaciji sa silom izbačaja, jednostavno prejaka za lutke lakše težine te da im zbog toga izbačaj slomi vrat. Najmanje je jedan pilot koji trenutno sudjeluje u testnim letovima pogođen ovim ograničenjem težine za pilote.

Kao što je već poznato, F-35 se prije ovoga susreo s problemom nemogućnosti nošenja naprednijih bombi zbog neadekvatnog dizajna. Umjesto planiranih osam, zrakoplovi F-35 mogu nositi četiri, prenosi Jutarnji list.

U srpnju ove godine je F-35 poražen u direktnoj borbi protiv zrakoplova F-16. Bio je F-35 prespor da pogodi suparnika ili da se izmakne napadima.

Piloti su se također tijekom testiranja žalili na kacigu koja košta pola milijuna dolara jer ne omogućava obećanu punu pokretljivost i vidno polje od 360 stupnjeva.