Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima oštro se smanjila u siječnju, nakon vala narudžbi zrakoplova na kraju 2023. godine, pokazali su danas podaci statističkog ureda.

Sezonski i kalendarski prilagođene nove narudžbe industrijskom sektoru najvećeg europskog gospodarstva pale su tako za 11.3 posto u odnosu na prosinac kada su po revidiranom podatku bile poskočile za 12 posto, izvijestio je statistički ured.

Statističari: Skok narudžbi na kraju prošle godine odražavao je iznimno veliki broj narudžbi zrakoplova

Domaća potražnja pala je u prvom ovogodišnjem mjesecu za 11.2 posto, a inozemna za 11.4 posto. Oštar pad narudžbi na mjesečnoj razini u Destatisu pripisuju snažnim rezultatima u prosincu.

"Skok narudžbi na kraju prošle godine odražavao je iznimno veliki broj narudžbi zrakoplova", objasnili su statističari, izdvojivši i više nego udvostručene narudžbe brodova i vlakova i pojačanu potražnju za metalnim proizvodima i električnom opremom velike vrijednosti.

Kada se isključe narudžbe velike vrijednosti, nove narudžbe pale su u siječnju za 2.1 posto u odnosu na prosinac kada su bile porasle za 0.9 posto. U tromjesečnom razdoblju do kraja siječnja, koje ublažava utjecaj oscilacija, njemačka industrija zabilježila je za 2.3 posto više narudžbi nego u prethodna tri mjeseca.