Potraga za nestalim bugojanskim Hrvatima na području Rostova za sada ne daje nikakve rezultate i nastavit će se idućeg tjedna, doznaje portal Bljesak.info.

Ekshumacija je počela 21. srpnja u srijedu i najavljeno je da će trajati tri dana. Potraga je nastavljena prema nalogu Tužiteljstva BiH na lokalitetu Tvrdulje na Rostovu gdje bi se prema iskazima svjedoka trebala nalaziti tijela 15 hrvatskih logoraša koji su u ratu nasilno odvedeni iz logora Armije RBiH u Bugojnu.

I 28 godina nakon zločina još uvijek se traže: Branko Crnjak, Miroslav Dilber, Niko Džaja, Jadranko Gvozden, Dragan Erkapić, Perica Kovačević, Perica Crnjak, Zdravko Juričić, Ivo Miloš, Nikica Miloš, Nikica Miloš Kardelj, Mario Subašić, Niko Zlatunić, Stipica Zelić i Mihovil Strujić.

Podsjetimo, skupinu najviših hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika Bugojna u srpnju 1993. godine zarobili su pripadnici bošnjačke Armije BiH, zatočili ih u logoru koji se nalazio na nogometnom stadionu u tom gradu. Ondje su ih kao zatočenike identificirali predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

Tih 19 Hrvata iz bugojanskog su zatvora odveli pripadnici postrojbe "El Mujahid", koja je djelovala u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH, a činili su je dragovoljci pristigli iz islamskih zemalja. Njihova je baza bila na Rostovu, a prema prikupljenim svjedočanstvima, oni su zarobljene bugojanske Hrvate ondje podvrgnuli zlostavljanjima te su ih nakon toga likvidirali.

U srpnju 2020. godine na Rostovu su pronađeni posmrtni ostaci trojice stradalih, dok se još uvijek traga za 15 osoba.