Bosna i Hercegovina i Europska unija parafirale su danas u Sarajevu prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), čime je omogućeno da o nastavku europskog puta naše zemlje danas raspravlja Vijeće za vanjske poslove Europske unije.

Sporazum su parafirali šef pregovaračkog tima Bosne i Hercegovine Hamdo Tinjak i šef delegacije Europske unije u našoj zemlji i specijalni predstavnik Europske unije Lars-Gunar Wigemark.

''Mislim da je ovo dobar sporazum i za BiH i za EU. Više puta smo isticali da ćemo sa svoje strane nastaviti raditi na ublažavanju eventualnih posljedica koje bi mogli osjetiti poljoprivrednici. Pozdravio bih činjenicu da su svi politički akteri u BiH postigli suglasnost oko ovog pitanja'', rekao je Wigemark te napomenuo kako niti jedna zemalja nije imala ovoliko drame oko ovog pitanja kao BiH.

Dodao je kako je riječ je o izuzetno važnom koraku na europskom putu BiH jer je prije samo nekoliko tjedana sve je izgledalo blokirano.

''Mislim da je jako važno nastaviti s procesom reformi i postići sporazume s financijskim institucijama kako se ne bi došlo do daljnjeg zastoja'', rekao je Wigemark.

Podsjećamo, ranije je slovenska eurozastupnica i članica delegacije za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Tanja Fajon u razgovoru za Faktor je istaknula kako je, otkako se EU okrenula socioekonomskom pristupu, očigledan određeni napredak u BiH.
''Bez učinkovitog Mehanizma koordinacije različitih razina vlasti jednostavno ne možemo govoriti o koordinaciji politika unutar BiH s onima u EU'', naglasila je Fajon i dodala kako je ista situacija i s prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU-a, nakon ulaska Hrvatske u Uniju.

Što se tiče Mehanizma koordinacije, slovenska eurozastupnica je kazala kako joj se u lipnju činilo da su političari u BiH bili blizu postizanja dogovora, no od tad nikakav napredak po ovom pitanju nije postignut.

bljesak.info