U Sarajevu je danas na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH potpisan Opći kolektivni ugovor.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić na početku sjednice je kazao da je nakon četiri mjeseca došlo vrijeme za potpisivanje. On je istakao da je Opći kolektivni ugovor znatno bolji od postojećeg, te da je bilo brojnih nesuglasica, ali da su socijalni partneri uvijek dolazili do rješenja.

Da je bilo zastoja potvrdio je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, te je i on izrazio zadovoljstvo do sada postignutim, javlja Fena.

– Ovo je najbitniji akt koji se tiče radnika u Federaciji – rekao je Bajramović.

Prema Općem kolektivnom ugovoru minimalna plaća je 406 KM, minuli rad ostaje isti, topli obrok je od 4 do 8,5 KM. Nakon potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora, on će biti proširen na sve poslodavce i radnike u Federaciji. Također, odmah će se krenuti u pregovaranje za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora.

– Naš i stav poslodavaca je da nakon potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora nema svrhe da se šalje izmjena Zakona o radu u Parlament – rekao je nakon potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, prenosi Faktor.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić nakon potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora za FBiH je kazao da je to potvrda da je u FBiH socijalni dijalog moguć.

Naglasio je da je u proteklom razdoblju postignut značajan napredak u približavanju stavova Vlade FBiH, Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH i Udruženja poslodavaca (UP) FBiH.

– Vlada FBiH pozdravlja potpisivanje, a mi smo se zalagali za harmonizaciju Općeg kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu i Reformskom agendom da bi bili osigurani jednaki uvjeti i postepeno približavanje, sada asimetričnih uvjeta između radnika u privredi i javnih službenika – istakao je Novalić.

Pedsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH Edhem Biber je kazao da se poslije dugog puta došlo do kraja važnog procesa koji se događao u FBiH.

– Mislim da su se ovim činom stvorili uvjeti da se nastavi rad na kolektivnim ugovorima i to će se dogoditi u narednim danima, to je dobro za Federaciju, Reformsku agendu i stabilizaciju ukupnog stanja u društvu – naglasio je Biber.