Ruski ratni brod Moskva je potonuo, javilo je rusko ministarstvo. Rusko ministarstvo obrane objavilo je priopćenje u kojem se navodi da je njihov ratni brod Moskva, glavni brod ruske Crnomorske flote, potonuo.

Još uvijek nije jasno je li ga pogodilo ukrajinsko oružje.Vjeruje se da je brod pretrpio značajnu štetu i mislilo se da je krenuo prema Sevastopolju, na Krimu, prije nego što je potonuo.

Kao vodeći brod ruske crnomorske flote, Moskva je osiguravala vitalne zapovjedne i kontrolne funkcije za ostatak flote. To će sada Rusiji biti teže – ali ne i nemoguće – obavljati.

No, ako se dokaže da je ovo bio uspješan ukrajinski napad, to sugerira da je protuzračna obrana ruske flote iznimno ranjiva.
 

Moskva je duga 611 stopa (186 metara) s gotovo 500 članova posade i ponos je ruske pomorske flote u Crnom moru. Izvorno uveden u sovjetsku mornaricu kao Slava 1980-ih, brod je preimenovan u Moskvu 1995. i nakon preuređenja ponovno je ušao u službu 1998., prema vojnoj stranici Naval-Technology.com.

Moskva je naoružana nizom protubrodskih i protuzračnih projektila, kao i torpeda i pomorskih topova i proturaketnih obrambenih sustava.

Rusija ima samo tri ratna broda ove vodeće klase i posadu od gotovo 500 mornara.