Alkoholni ocat omogućuje bržu razgradnju vanjske opne sjemena, a ujedno ubija patogene. Stoga će nova biljka brže proklijati ako sjeme prije sadnje namočite u alkoholnom bijelom octu.

Namakanje sjemena u octu pomaže da se proces klijanja odvija brže nego inače jer omogućuje da se vanjski sloj lako razgradi, što pomaže u klijanju sjemena.

Kada je riječ o razmnožavanju sjemena, morate uzeti u obzir mnoge čimbenike. To su voda i tlo, ali temperatura, prehrana, kvaliteta sjemena, starost i drugi aspekti. Također, sjemenkama koje klijaju potrebna je dobra količina kisika, pa je njihov metabolizam brz. Ako bilo što od toga nije u ravnoteži, sjeme neće uspjeti proklijati.

Što je ocat?

Bijeli ocat glavna je namirnica u kućanstvu koju svi koriste za kuhanje. To je vodenasta tekućina koja sadrži oko pet do osam posto octene kiseline.

Octena kiselina pomaže određenim sjemenkama da brže klijaju i omogućuje da se vanjski sloj razgradi za brži rast. Ovo također omogućuje sadnicama u razvoju da apsorbiraju sve hranjive tvari koje se dodaju tijekom procesa klijanja, piše BalconyGardenWeb.

Znanstvenici na Capiz State Sveučilištu na Filipinima proveli su istraživanje i promatrali su učinak octa na klijanje sjemena patlidžana. Utvrdili su da ocat definitivno ubrzava proces klijanja te da je učinkovita primjena octa koncentracije 0,001 posto.

Kako ocat poboljšava klijanje sjemena

Kada namočite sjeme s bijelim octom koji sadrži do pet posto formule octene kiseline, sjeme obično klija u mnogo kraćem razdoblju. Octena kiselina omogućuje vanjskom sloju da se razgradi i također pomaže u uništavanju vanjskih patogena na sadnici.

Recept za mješavinu octa koja potiče klijanje

Pomiješajte jednu žličicu octa u jednoj šalici vode u posudi. Namočite sjeme u ovoj otopini preko noći, ali ne više od 12 sati jer bi u suprotnom ocat mogao uništiti sjeme.

Posadite sjeme na uobičajeni način sljedeći dan nakon namakanja. Također možete isprobati metodu papirnatog ručnika za brzo klijanje.

Ocat je održivo rješenje za zahtjevnije sjemenke kao što su bamija, patlidžan, grah i dinja. Pomaže skratiti vrijeme i brže pokrenuti proces klijanja.