Pregovarači o iranskom nuklearnom programu sastavili su u subotu u Beču izvješće o napretku trećeg kruga pregovora o spašavanju sporazuma iz 2015. i pozvali su na brže napredovanje u nadi da će razgovori uspješno završiti u roku od tri tjedna, navela je ruska strana.  

"Uspjeh nije zajamčen, ali ni nemoguć", reagirao je jedan europski diplomatski izvor i obećao udvostručiti napore, prenosi agencija France Presse.  

Predstavnici država koje su i dalje sudionice sporazuma (Iran, Kina, Francuska, Njemačka, Velika Britanija) sastale su se i "obznanile da je ostvaren neosporni napredak", komentirao je na Twitteru ruski veleposlanik Mihail Uljanov, koji je prenio "oprezni optimizam".    

"Nije određen rok, ali sudionici streme plodonosnom završetku razgovora u roku od oko tri tjedna", nastavio je. "Je li to realno? Vidjet ćemo."

Tri europske zemlje su izrazile žaljenje zbog sporosti ovotjednih razgovora.

"Imamo puno posla i malo vremena. U tom kontekstu nadali smo se većem napretku ovog tjedna", naglasili su i objasnili da najkritičnije točke još nisu riješene.

Prošlog tjedna pregovori su "ubrzano nastavljeni na bilateralnoj razini i strane su nastojale ublažiti neslaganja".

JCPOA, engleska kratica za međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, treba spriječiti Iran da izradi atomsko oružje, ali je u zastoju od povlačenja Sjedinjenih Država 2018. iz sporazuma i uvođenja ponovnih američkih sankcija Iranu.

U subotu ujutro su se Europljani, Rusi i Kinezi savjetovali s Amerikancima, ali bez Iranaca koji odbijaju susret s američkim izaslanicima, pa se pregovori provode neizravno.  

Proces je počeo početkom travnja i, bez obzira na napretke, sudionici redovno spominju "složeni zadatak i brojne prepreke".