Na brojnim građevinskim projektima u našoj zemlji angažirani su radnici iz Nepala, Bangladeša, Pakistana i drugih zemalja, dok brojni domaći kuhari i konobari više neće da rade u BiH ni za europske plaće.

Ovo više nije vijest, već stvarnost s kojom se suočavaju mnoge tvrtke u BiH, piše Dnevni avaz.

Poznato je da se sve više tvrtki suočava s kroničnim nedostatkom radnika, pogotovo u sektoru građevinarstva. Poslodavci ih više ne mogu privući samo dobrim plaćama. Radnici sve više, osim materijalne sigurnosti, traže i adekvatne uvjete rada, razne stimulacije, poštivanje radnog vremena i slobodne dane.

Svjesni su toga i u jednoj od najvećih građevinskih kompanija u BiH, širokobriješkom „Heringu“, koja broji više od 300 radnika. Iako je zastupljenost stranih radnika trenutno zanemariva, poslodavci u “Heringu” razumiju važnost pružanja specifičnih uvjeta rada, piše Avaz.

Amela Drežnjak, voditeljica upravljanja ljudskim potencijalima u “Heringu”, ističe da, iako je plaća prva i ključna stavka, važni su itekako i specifični uvjeti rada.

Mi također dajemo naknade za otežane uvjete rada. Cijenimo gdje naši radnici rade, jesu li na terenu, je li u pitanju rad na visini od 25 metara i više, je li to rad u tunelu.

To se dodatno boduje i automatski utječe na visinu primanja. Također, bitna je percepcija pravednosti u organizaciji, da radnik zna da je pošteno plaćen u odnosu na svoje kolege i na konkurenciju, kaže Drežnjak.

Pored toga, važno je radno okruženje i mogućnosti napredovanja u karijeri. Drežnjak naglašava da je potrebno stvoriti stimulativno poslovno okruženje i mogućnost napredovanja za radnike, kako od pomoćnog radnika do majstora, grupovođe ili poslovođe, tako i od inženjera do voditelja gradilišta.

Osim zadovoljavajućih primanja, radnici traže i slobodno vrijeme. U tom smislu, radni turnusi se značajno mijenjaju u odnosu na prethodne godine.

S obzirom na to da smo takva grana, moramo se više baviti, takoreći, i privatnim situacijama naših radnika nego tvrtke koje nemaju terenaca i izazova kao mi, dodaje Drežnjak za Avaz.

Predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala FBiH, Murat Škamo, kaže da situacija u građevinarstvu pokazuje ozbiljan nedostatak radne snage.

Brojne naše tvrtke imaju između 15 i 30 radnika. Tek rijetki imaju stotinu i više. Radne snage nema, majstora nema, otišli su ponajviše zbog političke i ekonomsko-socijalne situacije, kaže Škamo.

Kako bi zadržali radnike, posebno one koji su odvojeni od svojih obitelji, poslodavci sve više prakticiraju produženje slobodnih dana, navodi Avaz.