''Ovo je posljednji krik za pokušaj spašavanja tvornice, za pokušaj spašavanja radnika, Mostara…'', poručeno je s konferencije za medije novoformiranog sindikata uposlenika Aluminija.

Željan Blažević, predsjednik skupštine sindikata Aluminija, prozvao je pravosudne strukture da jako sporo rade u nastojanju da nađu tko je kriv za sve što se dogodilo.

Naveo je kako kako ih ne zanimaju nikakve priče o raznim investitorima, radnike zanima samo očuvanje radnih mjesta kroz ponovno pokretanje tvornice.

''Nas interesira samo kako da nastavio s radom. Tvornicu smo pripremili za novog ulagača. Ćelije su očišćene. Ljevaonica je spremna za rad. Uz velike smo napore uradili posao, sad je stvar na Vladi, na političkim strukturama da riješe što s nama'', rekao je Blažević dodavši da je situacija neizvjesna.

Emil Ćorić, inženjer u pogonu Elektrolize, član bivšeg Kriznog stožera Aluminija, rekao je kako su dobivali obećanja sa svih razina da će se naći investitori.

''Za to vrijeme, mi smo ostali pripremiti tvornicu za mogući ponovni start. Paljenje je trebalo krenuti u više etapa. Novac nije uspio nitko osigurati. Svi su govorili da žele pronaći investitora, ali se ništa nije dogodilo'', rekao je Ćorić i dodao kako su stručnjaci uradili sve što je moguće da se spase ćelije.

''Radnici nikad nisu bili problem. Radnici nisu proizvodili gubitke'', upozorio je Ćorić.

''Radnici su odradili svoj posao. Zakazala je politika. Svi su oprali ruke od nas. Od vlasnika, preko politike. Očekuje da se netko javi i da nam kaže 'Nećemo vam pomoći', a ne da šute. Mi ne možemo napraviti više ništa'', rekao je.

Rečeno je kako plaću ne dobivaju od 1. kolovoza nego umanjene naknade, ali da Nadzorni odbor ima puna primanja.

Radnici nisu upoznati da je održan sastanak u petak ujutro s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Prema nekim informacijama, danas je održan sastanak Nadzornog odbora s Čovićem, ali se ne zna ništa o zaključcima toga sastanka. Neslužbeno se govori da je predložen stečaj tvornice.

Svi su izgledi kako se čeka još jedan razgovor s izraelsko-kineskom korporacijom koja je poslala ponudu za preuzimanje Aluminija, a ne bude li ni nakon toga ništa konkretno, onda je stečaj najizglednija opcija.

S konferencije je poručeno kako nisu isključeni ni prosvjedi niti sve ono ''što može doprinijeti borbi za radnička prava''.


Bljesak.info