Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, primio je danas u nastupni posjet dr. sc. Ingrid Macdonald, rezidentnu koordinatoricu Ujedinjenih naroda u BiH. Razgovarali su o nizu aktualnih zbivanja, s naglaskom na provedbu glavnih ciljeva suradnje UN-a s BiH, po potpisanom ugovoru o partnerstvu ''teškom'' do 350 milijuna USD-a, odnosno mogućnostima programskog proširenja već postojeće suradnje UN-a i UNDP-a s Vladom HNŽ-a.

„Naš interes na putu potpore razvitku BiH, kroz izravnu suradnju s lokalnim vlastima, okrenut je gospodarstvu, energetici, turizmu, zaštiti okoliša, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, protukoruptivnom djelovanju i društvenoj koheziji odnosno razvitku javne uprave i snaženju povezivanja društvene zajednice i svih razina vlasti'', kazala je dr. Macdonald.

Podsjetivši na izuzetno uspješne projekte suradnje Vlade HNŽ-a s UNDP-om koji se ponajbolje očituju kroz implementiranje Projekta energetske učinkovitosti odnosno obnove niza javnih objekata po gradovima i općinama HNŽ-a, kao i projekta Održivoga odgovora s ciljem  smanjenja ovisnosti u BiH, predsjednik Herceg osobit je naglasak stavio i na suradnju na izradi Strategije razvitka HNŽ-a za razdoblje 2021. – 2027. godina, potom Strategije ruralnoga razvitka HNŽ-a koja je u završnoj etapi, kao i Strategije za borbu protiv korupcije.

„Očekujem kako će Skupština HNŽ-a, nakon što je to Vlada već učinila, žurno izglasovati usvajanje županijske strategije razvitka, a koristim prigodu izraziti nadu i uvjerenje kako ćemo nastaviti suradnju s UNDP-om na izradama sektorskih strategija koje su od ključnoga značaja za daljnji županijski razvitak, osobito kada govorimo o turizmu i zaštiti okoliša odnosno planu gospodarenja otpadom i sl. Raduje me što ste izabrali upravo ovu instituciju za Vaš nastupni posjet u Mostaru i Hercegovini, što samo dodatno svjedoči o višegodišnjoj uspješnoj suradnji koju razvijamo na relaciji Vlada HNŽ i UNDP odnosno UN“, izjavio je predsjednik Herceg.

Dotaknuvši se okolnosti života u aktualnoj pandemiji COVD-19, koordinatorica Macdonald pozvala je javnost na masovnije cijepljenje, a osobito je pohvalila posvećenost Vlade HNŽ-a održavanju rada škola u punom kapacitetu, podsjetivši na činjenicu da UNESCO, zajedno s UNICEF-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom te s lokalnim vlastima, intenzivno radi na tomu da škole ostanu otvorene, ali i sigurne za djecu i nastavnike, sve s ciljem izbjegavanja nastanka obrazovne krize.

„Naravno, pozivam na dosljedno poštivanje protuepidemijskih mjera, ali i na maksimalan napor da škole rade u punom kapacitetu i da su djeca u školskim klupama, uz poruku da su škole ono što se prvo otvara i posljednje zatvara. Prepoznali smo i snažno podupiremo opredijeljenost Vlade HNŽ-a tom postulatu i tom načinu rada odgojno-obrazovnih ustanova“, poručila je Macdonald.

Na koncu, naglašena je obostrana spremnost za daljnjim širenjem i dodatnim snaženjem međusobnih odnosa i rad na implementiranju projekata od životne važnosti za žitelje HNŽ-a.