Uzgoj ovaca, zbog malih obveza u usporedbi sa zaradom i konstantnom potražnjom na tržištu, ponovno postaje sve unosnije zanimanje u potkozarskim selima.

Milenko Golić iz Vrbaške kod Gradiške tijekom veljače udvostručio je stado ovaca koje mu svake godine, uz mala ulaganja, osigurava dobru zaradu.

Zdrava hrana za ispašu

Tijekom veljače 20 njegovih ovaca ojanjilo je 40 janjaca, što je fenomen. Većina ovaca ojanjila je dvojke, dio po jedno janje, a nekoliko je na svijet donijelo trojke, pohvalio se Golić.

Ovce ne zahtijevaju velike troškove. Čuvam ih na ograđenoj njivi gdje imaju dosta paše i vode većim dijelom godine. Zimi ih zatvaram u staju i hranim sijenom i žitom. Od 20 ovaca godišnje imam zaradu od 5.000 KM, kaže.

Ove sezone planira dvostruko povećati brojnost stada.

Trećinu janjaca prodat ću i od toga opet zaraditi nekoliko tisuća KM. Janjci su kod nas sve traženiji, prodaja nije nikakav problem, premda bi bilo dobro kada bismo imali tržište i za vunu, smatra Golić.

On kaže da ima mnogo zapuštenih njiva i šuma što koristi uzgoju ovaca koje pasu nezagađenu travu i većim dijelom godine borave u prirodi. Golić se opredijelio za rasu slovenka.

Ovdje postoje velike površine koje se ne obrađuju, ima mnogo zdrave hrane koja pogoduje ovcama. Uz malu prihranu u zimskom razdoblju, to je sasvim dovoljno za uzgoj ovaca koje imaju visok postorak reprodukcije, a stado, od desetak ovaca u početku, za nekoliko godina višestruko se uvećava, kažu sugovornici, među kojima je Mile Macura iz Vrbaške, defektolog u mirovini koji se i sam počeo baviti ovčarstvom.

Boravak u prirodi

Ovčarstvo je najpogodnije zanimanje za umirovljenike, za dodatnu i solidnu zaradu. Nije teško, većinom podrazumijeva boravak u prirodi, a jedno ili dvoje janjaca donosi veću zaradu nego što je mjesečni iznos prosječne mirovine, smatra Macura.

Potrebno je imati barem 100 ovaca da bi zarada bila primjetna, smatraju stručnjaci.

Momir Cvjetković, inženjer poljoprivrede iz Rogolja, smatra kako se od 100 ovaca može dobiti od 100 do 150 janjaca, a od njihove prodaje zaraditi nekoliko tisuća KM. I od mliječnih proizvoda može se zaraditi skoro isto.

Ovčarstvo ne oduzima previše vremena. Iskusni ovčari za stado od 100 ovaca ne trebaju više od četiri sata rada dnevno, a nije potrebna ni dodatna radna snaga, kaže Cvjetković, prenosi Večernji list.