Rajčica je povrće koje se uzgaja u plastenicima, staklenicima i na polju. Za rast i razvoj traži dosta svjetlosti. Pored svake sadnice rajčice dobro je posaditi tri sadnice bosiljka, a ukoliko redovito berete njegove vrhove, razgranat će se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvijet. Prema iskustvima brojnih vrtlara i poznata ljekovita biljka neven djeluje na rajčicu kao prirodna zaštita i pospješuje njegov ured. Također i češnjak je dobar za rajčicu jer odbija crvenog pauka odnosno koprivinu grinju. Osim toga, nije loše pored rajčice saditi i niski grah ili crni azuki-grah jer grahorice fiksiraju dušik u tlu i čine ga dostupnim korijenju rajčice te tako služe kao prirodno gnojivo.

S druge strane, visoki grah i grašak ipak ne treba saditi kraj rajčice jer se može zaplesti oko njega i zagušiti ga dok mrkva povoljno djeluje na rajčicu, ali posađena ispod njega stvorit će sitnije korijenje. Za rajčicu su najlošiji krumpir, krastavci i komorač jer izlučevine njihovog korijenja negativno djeluju na rast. Rajčica je podložna sličnim bolestima kao krumpir i kukuruz, zato bi te biljke trebalo saditi dalje. Rajčicu ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke bore za hranjive tvari. Međutim, ispod rajčice dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, korabicu, rotkvu, peršin, poriluk ili kupusnjače jer se tako iskorištava prostor oko rajčice koja raste u visinu.

Spomenimo i da bi bilo dobro obratiti pažnju na to da rajčica zahtijeva dobru cirkulaciju zraka pa kada birate mjesto, odaberite svijetlo i prozračno mjesto. Kad sadite rajčicu ostavite dovoljno mjesta između biljaka, kako bi imao što bolji dotok zraka. Ako želite da imati posebno ukusnu rajčicu, u blizini zasadite i peršin.