U propovijedi na misi povodom svjetskog Dana dana siromaha, nisu nedostajale papine riječi posvećene migrantima. „I danas, mnogo više nego jučer, brojna braća i sestre, u iskušenju i razočaranju, migriraju u potrazi za nadom, a mnogi ljudi danas žive u nesigurnosti zbog nedostatka posla. Siromašni su žrtve svake krize“, izjavio je Papa.

Nadodao je da ako naše srce je zatvoreno i ravnodušno, ne možemo čuti njihov krik boli, plakati s njima i vidjeti koliko samoće i tjeskobe se krije čak i u zaboravljenim kutevima naših gradova.

Nemojmo se zavarati populizmom

Pozvao je vjernike da svjedoče vjeri i da se ne zavaraju populizmom, koji koriste potrebe naroda predlažući previše jednostvavna i brza rješenja.

„Zapalimo svjetlo nade usred tame, iskoristimo u teškim situacijama prilike da svjedočimo o Evanđelju, radosti i izgradimo bolji svijet. Hrabro se borimo za pravdu. Ne bježimo da se obranimo od povijesti, nego da se borimo za povijest u kojoj živimo,da joj damo drugačije lice“, poručio je Papa.

Prepoznati dobro čak i u lošemu

 Sveti otac je potom podsjetio da se moramo suočiti s krizom koje su izazvale klimatske promjene i pandemija, koja je iza sebe ostavila ne samo fizički trag već i psiholoških, ekonomskih i društvenih nevolja.

„Čak i danas živimo u ranjenim društvima i svjedočimo, baš kao što nam je reklo Evanđelje:scenama naslija, nepravde i progona“, naglasio je.

Poručio je da postoji prilika za stvaranje nečega dobrog iz teških životnih okolnosti, čak i kada nisu idealne. To je tipično kršćanski: ne ostati žrtva onoga što nam se događa, nego iskoristiti priliku koja se krije u svemu što se događa. Dobro koje se može izgraditi čak i iz negativnih situacija.

Treći svjetski rat: zapitajmo se što možemo učiniti

„I ja danas postavljam ovo pitanje: što nam govori Gospodin pred ovim trećim svjetskim ratom? Što nam Gospodin govori? Ne bježite od pitanja: Što mi Gospodin govori i što mogu dobro učiniti?“, poručio je okupljenima na misi.

Na kraju propovijedi, Papa je poslao poruku da svatko se od nas mora zapitati pred toliko nevolja, pred toliko gladne djece, koji je smisao života? Mogu  uzalud trošiti novac, potratiti svoj život i smisao svog života a da nisam skupio hrabrosti i krenuo naprijed?

„Svaka kriza je mogućnost i prilika za rast. To se vidi kada pročitamo našu osobnu priču: u životu, često, najvažniji koraci naprijed su napravljeni upravo u nekim krizama, situacijama ispitivanja, gubitka kontrole i nesigurnosti“. zaključio je.