Petnaesto Europsko nogometno prvenstvo završava se večeras na pariškom "Stade de Franceu", finalnom utakmicom između domaće reprezentacije Francuske i Portugala.

Francuzi će pred domaćom publikom jurišati na svoju treću europsku krunu, dok će se Portugalci u svom drugom finalu boriti za prvu titulu.

Ulogu favorita u finalu imat će Francuzi, na čijoj su strani statistika i povijest.

"Galski pijetlovi" su protivnike sa Pirenejskog poluotoka pobijedili 18 puta u 24 susreta, od kojih dva puta u polufinalu EP-a, 1984. i 2000. U slučaju osvajanja titule Francuzi bi se na vrhu liste izjednačili sa Španjolskom i Njemačkom sa po tri naslova europskog prvaka.

Izbornik Francuza Didier Deschamps ističe da je finale "unikatna" utakmica.

''Mišljenja sam da će igrači odigrati 100 posto kao što su igrali u ovih zadnjih šest utakmica. Portugalci imaju potencijal i zasigurno nisu ovdje pukom srećom. Bilo bi sjajno ako uspijemo neutralizirati Ronalda i ograničiti njegov utjecaj'', kazao je Deschamps.

Njegov kolega na drugoj strani Fernando Santos uvjeren je da će Portugalci u finalu ispisati nove stranice povijesti.

''Ovo je prvo finale između Portugala i Francuske i ja sam uvjeren da će Portugal ući u povijest. Želim da Francuzi nastave s pričom da je Portugal pobijedio, iako to nije zaslužio, a mi da odšetamo s trofejom u rukama. Moja ekipa je od početka puna samopouzdanja'', rekao je Santos.

Na "Stade de Franceu" finaliste će predvoditi zvijezde Cristiano Ronaldo i Antoine Greizmann.

Ronaldo je s Argentincem Lionelom Messijem najveća zvijezda posljednjeg desetljeća. Portugalac je u Francuskoj postigao tri gola, a ukupno devet na europskim prvenstvima, čime se na vrhu vječne liste izjednačio s nekadašnjom francuskom zvijezdom Michelom Platinijem.

Na drugoj strani Greizmann, na svom prvom turniru Starog kontinenta, sa šest golova najvjerojatnije je već osigurao titulu najboljeg strijelca prvenstva.

Portugalci su svoje jedino finale na EP-a igrali 2004. godine kada su na domaćem terenu u Lisabonu neočekivano poraženi od Grčke.

Francuzi su prvu titulu prvaka Europe osvojili 1984. kada su također bili domaćini, a drugu 2000-te u Belgiji i Nizozemskoj.

Finalni susret igra se s početkom u 21.00 sat.