Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u Kijevu kako je pitanje Krima završeno 1954. i 1991. godine, te da je Krim oduvijek pripadao i uvijek će pripadati Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Porošenko se, u godišnjem obraćanju u povodu početka rada ukrajinskog parlamenta, osvrnuo na situaciju na istoku zemlje kao i na pitanje Krima.

Istaknuo je kako u regiji Donbas ima gotovo 40 tisuća ruskih i separatističkih vojnika, više od 600 tenkova, 1.250 oklopnih vozila, 750 samohodnih topova i oko 300 višecijevnih raketnih bacača.

U tom je kontekstu Porošenko naglasio kako je nužno nastaviti provedbu sankcija nad Rusijom.

"Ono što je bitno je jačanje međunarodne podrške Ukrajini. Također, bitno je onemogućiti ukidanje sankcija Rusiji sve dok u potpunosti ne bude uspostavljen teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je Porošenko.

Naglasio je kako će njegova zemlja nastaviti sa borbom za svoj teritorijalni integritet te se osvrnuo i na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je prošlog tjedna kazao kako je "pitanje Krima završeno".

"Prema izjavama Putina izgleda da je pitanje Krima zatvoreno. To je glupost. Ovo pitanje je zapravo zatvoreno 1954. i 1991. godine. Krim je pripadao Ukrajini, pripada Ukrajini sada, pripadat će Ukrajini i ubuduće. To je kraj priče", rekao je Porošenko.