Kijev i proruski separatisti započeli su jučer razmjenu više stotina ratnih zarobljenika, u sklopu sporazuma dogovorenog u srijedu u Minsku.

Razmjena je počela po skupinama od deset osoba u Kostjantinivki, 45 kilometara sjeverno o Donecka, i trebala je uključiti 222 pobunjenika i 150 Ukrajinaca. Prema pisanju medija, 146 Ukrajinaca stiglo je u domovinu gdje ih je dočekao predsjednik Petro Porošenko.

Ta velika razmjena, najveća od početka sukoba polovicom travnja, trebala bi se završiti danas predajom Ukrajini četiri vojnika u samoproglašenoj Republici Luhansk. Dužnosnik te samoproglašene republike nije htio precizirati mjesto i vrijeme razmjene.
 


Jučer su dvije strane razmijenile zarobljenike u susjednoj pobunjeničkoj samoproglašenoj Republici Doneck na cesti, 45 kilometara od grada Donecka, ukupno 222 pobunjenika i 146 ukrajinskih vojnika. Jedan od njih odbio je otići u Kijev tvrdeći da je ruskog podrijetla i da se ne slaže s potezima ukrajinske vojske na istoku.

Kao predsjednik i građanin, oduševljen sam što ćete moći proslaviti Novu godinu sa svojim obiteljima kao što sam i obećao, rekao je Porošenko prema priopćenju iz njegova ureda. Na nesreću, još se nisu svi vratili, rekao je, misleći pritom na četvoricu vojnika koji će danas biti predani Ukrajini. Nećemo ostaviti nikoga, dodao je.

U međuvremenu je Kijev iz sigurnosnih razloga ukinuo sve vlakove i autobuse prema Krimu, deset dana nakon što je to učinila i Moskva. Tako više od 2 milijuna stanovnika toga poluotoka do Ukrajine može stići samo automobilom, a do Rusije trajektom.
 


Novi krug ukrajinskih mirovnih pregovora između Ukrajine, Rusije, proruskih separatista i OESS-a u Minsku predviđen za petak je otkazan, rekao je bjeloruski ministar vanjskih poslova Dmitrij Mirončik ne navodeći razlog.

Skupina je održala prvi krug pregovora u srijedu a tijekom pregovora dogovorena je razmjena zarobljenika.

HRT.hr