Porezna uprava Federacije BiH poziva poslodavce-obveznike uplate doprinosa da prijave zaposlenika vrše shodno Zakonu i Pravilniku, odnosno prema sjedištu obveznika uplate doprinosa a poslovne jedinice izvan mjesta sjedišta prema sjedištu te poslovne jedinice gdje zaposlenik obavlja poslovne aktivnosti.

Zakonom o Jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa i Pravilnikom o podnošenju prijava za upis i promjene upisa u Jedinstveni sustav registracije, kontrole i naplate doprinosa propisano je da se prijava za zaposlenika vrši najkasnije dan prije početka rada zaposlenika prema sjedištu obveznika uplate doprinosa, a poslovne jedinice izvan mjesta sjedišta, prema sjedištu te poslovne jedinice.

Pod poslovnom jedinicom podrazumijeva se svaka podružnica i jedinica u sastavu pravnog lica ili organizacije kojoj se dodjeljuje identifikacijski broj u skladu sa Pravilnikom o dodjeljivanju identifikacijskih brojeva i poreznoj registraciji poreznih obveznika na teritoriju Federacije BiH.

Poslodavac koji ne prijavi zaposlenika shodno naprijed navedenom, čini prekršaj za koji su propisane novčane kazne i to: za obveznika uplate doprinosa u iznosu od 5.000,00 KM do 100.000,00 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 3.000,00 KM do 20.000,00 KM i za fizičko lice - poduzetnika u iznosu od 2.000,00 KM do 20.000,00 KM. Pored novčane kazne počinitelju prekršaja može se izreći i zabrana vršenja djelatnosti u razdoblju do šest mjeseci s ciljem sprečavanja budućeg činjenja prekršaja, priopćili su iz Porezne uprave FBiH.

Prijava zaposlenika u Jedinstveni sustav, podnosi se na obrascu JS 3100 koji se može preuzeti sa web stranice Porezne uprave FBiH u dijelu „Obrasci“, i popunjen obrazac poslodavac dostavlja nadležnoj poreznoj ispostavi i to:

- prema sjedištu obveznika uplate doprinosa ako zaposlenik radi u sjedištu,
- prema sjedištu poslovne jedinice izvan mjesta sjedišta gdje zaposlenik i radi,
- prema prebivalištu zaposlenika iz Federacije BiH koji je zaposlen u institucijama BiH,
- prema prebivalištu zaposlenika iz Federacije BiH koji radi u poslovnoj jedinici u FBiH kod obveznika čije je sjedište u Republici Srpskoj, Brčko Distriktu ili čije je sjedište izvan teritorija BiH,
- prema sjedištu poslovne jedinice u Federaciji BiH za zaposlenika koji ima prebivalište izvan teritorija FBiH, ukoliko je osnovni subjekt sa sjedištem u Republici Srpskoj, Brčko Distriktu ili izvan teritorija BiH,
- Poreznoj ispostavi Orašje za zaposlenika kod obveznika sa sjedištem u Brčko Distriktu, a koji se opredijelio za korištenje prava kod Federalnog zavoda PIO/MIO.
- Ako ste prijavili zaposlenika prema sjedištu osnovnog subjekta, a ne prema poslovnoj jedinici gdje zaposlenik radi, neophodno je da odmah ili u što kraćem roku, za takvog zaposlenika dostavite odjavu (JS 3100) u nadležnu poreznu ispostavu sjedišta osnovnog subjekta, a zatim prijavu (JS 3100) nadležnoj poreznoj ispostavi prema sjedištu poslovne jedinice, navode iz Porezne uprave FBiH.

Svim poslodavcima koji do kraja veljače 2017. godine ne postupe u skladu sa odredbama Zakona, odnosno ne izvrše prijave zaposlenika prema sjedištu obveznika uplate doprinosa, a poslovne jedinice izvan mjesta sjedišta prema sjedištu te poslovne jedinice gdje zaposlenik obavlja poslovne aktivnosti, Porezna uprava će biti prinuđena da izrekne naprijed navedene propisane sankcije.