Iz Porezne uprave FBiH pozivaju građane da poštuju zakone i dobrovoljno plaćaju svoje porezne obveze.

"Bosna i Hercegovina je naša domovina koju zajednički trebamo graditi. Rad na jačanju i izgradnji domovine ponajprije se ostvaruje kroz poštivanje njezinih zakona. Poštujući zakone i obavljajući zakonom propisane obveze dajemo osobni obol, kako napretku društva u cjelini, tako i napretku svakog našeg sugrađana", ističe se u pozivu koji je Porezna uprava Federacije BiH uputila građanima Bosne i Hercegovine.

Porezna uprava poziva građane da, ako imaju saznanja o nelegalnom poslovanju, to prijave Poreznoj upravi Federacije BiH, a osobito ako imaju saznanja o:

1. zapošljavanju neprijavljenih radnika,
2. neizdavanju fiskalnih računa,
3. poslovanju bez odobrenja za rad i neprijavljivanju prihoda,
4. koruptivnim radnjama u Poreznoj upravi i drugim oblicima nezakonitog poslovanja.

"Poštivanje poreznih zakona i pravodobno ispunjavanje poreznih obveza je za dobrobit svih nas, za našu sadašnjost i budućnost, a neplaćanje poreza i nezakonito bogaćenje pojedinaca donosi štetu cijelom društvu. Zato vas pozivamo da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijavite Poreznoj upravi", ističu u Poreznoj upravi Federacije BiH.

Iz Porezne uprave apeliraju na građane da traže račun prilikom svake obavljene kupovine ili obavljene usluge te da svako neizdavanje računa putem fiskalnog uređaja prijave Poreznoj upravi.

Također navode kako će svaka prijava uživati punu diskreciju i da se prijave mogu dostaviti anonimno. Napominju da će sve prijave građana biti ozbiljno i temeljito razmotrene i da će se po njima postupiti u skladu sa zakonom.

U poreznoj upravi naglašavaju da se odziv građana na poziv Porezne uprave ne može smatrati "cinkanjem" te kako oni koji to tako nazivaju ne žele dobro niti građanima, niti domovini i tako odobravaju nezakonito bogaćenje pojedinaca.

"Vašim prijavama vi ste na putu dobra, pravde, istine i pomoći svojoj domovini, a ovo su najviše univerzalne vrijednosti – budite dio univerzalnih vrijednosti. Učinite korak za domovinu i dajte svoj doprinos našem zajedničkom boljem sutra. Budite saveznik u borbi protiv sive ekonomije i korupcije", zaključuju u Poreznoj upravi FBiH.

Prijave je moguće dostaviti putem:

- e-maila: [email protected] i [email protected]
- SMS poruke na broj: 061 724 610
- besplatnog poziva na broj: 080 020 333
- putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "nepravilnosti".