Broj napada na izbjeglice i podnositelje zahtjeva za azil u Njemačkoj ove se godine značajno povećao, priopćila je njemačka vlada. "U prva tri tromjesečja ove godine zabilježeno je 1515 politički motiviranih napada na izbjeglice i podnositelje zahtjeva za azil, što je više nego cijele protekle godine", stoji u odgovoru njemačke vlade na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu.

Najveći broj napada, dvije trećine, pripisuje se počiniteljima iz ekstremno desnog političkog miljea. Stranka Ljevica kritizirala je porast nasilja prema izbjeglicama i azilantima te ovaj porast povezala s aktualnom raspravom o ograničavanju ilegalnog useljavanja u Njemačku.

"U Njemačkoj su izbjeglice svakodnevno cilj napada, poniženja i širenja mržnje. Jedan od razloga je i sve intenzivnija rasprava o azilantima koja pruža plodno tlo za rasističku mobilizaciju na ulici i nasilje upereno protiv izbjeglica", rekla je zastupnica stranke Ljevica Clara Buenger. Savezna vlada i predstavnici saveznih pokrajina nedavno su dogovorili paket mjera koji bi trebao rezultirati smanjenjem broja izbjeglica koje od početka ove godine opet u povećanom broju dolaze u Njemačku.

Mjere, između ostalog, uključuju pojačanu kontrolu granica, kao i ukidanje socijalnih povlastica za izbjeglice, što bi trebalo smanjiti atraktivnost Njemačke kao odredišta za migrantske struje. U ispitivanjima javnog mnijenja, građani Njemačke upravo problem nekontroliranog useljavanja navode kao najveći društveni problem. Od ovog raspoloženja najviše profitiraju stranke poput desničarske Alternative za Njemačku (AfD), koje se protive svim oblicima useljavanja.

AfD u ispitivanjima na saveznoj razini uživa podršku nešto manje od četvrtine birača, a u saveznim pokrajinama na istoku Njemačke uvjerljivo je najjača politička snaga.