Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima iznad 79 dolara budući da je procjena rasta američke proizvodnje u ovoj godini stišala bojazni od prekomjerne opskrbe. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 51 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79.10 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 73.88 dolara.

Trgovci su se danas usredotočili na procjene o rastu američke proizvodnje u ovoj godini. Ministarstvo energetike procjenjuje da će proizvodnja u SAD-u u ovoj godini rasti znatno slabije nego u 2023., za samo 170 tisuća barela dnevno. Lani porasla je za 1,02 milijuna barela dnevno. Ponovo će dosegnuti rekordnu razinu iz prosinca tek u 2025. godini, izračunali su.

"Veće su šanse da će tržište u ovoj godini biti uravnoteženo"

Izvješće je prigušilo strahovanja trgovaca od prekomjerne opskrbe. U takvim su uvjetima veće šanse da će tržište u ovoj godini biti uravnoteženo, naveli su u bilješci analitičari Haitong Futuresa, procjenjujući da bi se cijene nafte trebale odmaknuti od sadašnje razine za najviše 10 dolara. Procjene o američkoj proizvodnji zasjenile su napetosti na Bliskom istoku.

Američki, katarski i egipatski posrednici pripremili su diplomatsku inicijativu koja bi trebala riješiti prigovore Izraela i palestinskog Hamasa na plan o obustavi vatre u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze.

"Zbivanja u Crvenom moru izazvala su poremećaje u trgovini, ali ne i u proizvodnji nafte"

Trgovci prate i situaciju u Crvenom moru. Jemenski pokret Ansar Allah napada brodove povezane s Izraelom, tražeći prekid izraelskih vojnih operacija i dostavu humanitarne pomoći Palestincima. SAD i Britanija napadaju pak ciljeve u Jemenu, tvrdeći da žele zaštititi plovidbu.

"Zbivanja u Crvenom moru izazvala su poremećaje u trgovini, ali ne i u proizvodnji nafte", napisali su u bilješci analitičari ING-a Warren Patterson i Ewa Manthey. Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je danas da bi do kraja desetljeća ulogu glavnog pokretača rasta globalne potražnje za naftom trebala preuzeti Indija koja će po njihovim izračunima za dlaku preteći Kinu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je jučer  barel košarice nafte njezinih članica poskupio 89 centi, na 78.36 dolara.