Poplave će utjecati na povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda u Bosni i Hercegovini, upozoravaju poljoprivredni proizvođači pred kojima se nalazi izuzetno težak drugi dio 2019. godine.

Zbrajanje štete nastale usljed poplava i stalnih kišnih padalina na bh. poljoprivrednim zemljištima tek predstoji, ali već sada je sigurno da se pred poljoprivrednim proizvođačima nalazi izuzetno teško razdoblje, piše Klix.ba.

Usljed izlijevanja rijeka iz svojih korita u pojedinim dijelovima naše zemlje na poljoprivrednim parcelama je nastala potpuna šteta. Proizvođači su pokušavali spasiti ono što se spasiti može, međutim u većini slučajeva bezuspješno.

Luk, krumpir, grah, mrkvu i peršin koje je zasadila Remza Bajrić iz lukavačkog mjesta Orahovica gotovo u cijelosti su uništeni, a oporavak zemlje će trajati duže vremensko razdoblje.

"Naše parcele su poplavljene za svega pola sata i nastao je pravi kaos. Na svu sreću rasadni materijal još uvijek nismo zasadili, jer je za to bilo rano, tako da u tom segmentu nismo mogli biti oštećeni. Pokušat ćemo nešto očistiti, prekopati i na taj način barem mali dio spasiti. Ali, nismo previše optimistični", priča za Klix ova poljoprivredna radnica, inače vlasnica dvije parcele koje su uništene i 2014. godine.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kaže da će se štete tek zbrajati.

"Već sada možemo reći da su štete ogromne, a osim poplava ranije su ih prouzročile kišne padaline koje su dovele do velike vlažnosti zemlje. Na mjestima pogođenim poplavama gdje je voda došla nastalo je onečišćenje zemlje i sada će se morati sačekati da se ona ocijedi, a potom je treba preorati i ispitati zemljište. Na područjima koja nisu zahvatile poplave ono što je zasijano već je počelo trunuti i tu će se morati vršiti presijavanje", kaže Bićo.

Kako je istaknuo, posljedice elementarnih nepogoda će utjecati na znatno povećanje finalnih cijena poljoprivrednih proizvoda, a koje su već sad izrazito visoke.

"Na povećanje cijena već je utjecalo poskupljenje sadnog materijala i sjemena na početku sezone. Imali smo situaciju da je sjemenski luk poskupio 100 posto, zatim sjemenski krumpir, sjemena i zaštita. Na tržnicama bi sada trebali imati kilogram rajčice za 50 feninga ili marku, ali on ne spada ispod dvije ili dvije i pol KM, a mladi krumpir je od tri do pet maraka. Nakon ovih poplava to će biti puno skuplje, jer će se jedna stvar raditi dva puta i sve će kasniti", dodao je Bićo.

Povećanje cijena očekuju i na području Republike Srpske, a iz tamošnjih udruženja navode da je proljetna sjetva izrazito ugrožena zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

"Nakon posljednjih elementarnih nepogoda u semberskoj regiji nije došlo do velikih oštećenja, ali su problem stalne kišne padaline koje su dovele do velike vlažnosti zemlje. Bit će zabilježen pad prinosa pšenice za 10 do 15 posto, a kukuruz se nalazi u izuzetno teškom stanju zbog niskih temperatura zraka. Sada bi trebalo biti od 25 do 27 stupnjeva Celzija, a ona je od pet do osam", rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Sela Semberije" Savo Bakajlić.

Vođeni ranijim iskustvima, poljoprivredni proizvođači ne nadaju se u pomoć nadležnih entitetskih i državnih službi koje im još uvijek kasne i s isplatom ranije odobrenih poticaja.