U četvrtak (02. prosinca) će se održati sastanak njemačke savezne i državne vlade. Premijeri njemačkih saveznih zemalja odlučivat će o daljnjim mjerama zbog sve većeg broja novozaraženih koronavirusom i covid pacijenata na intenzivnim odjelima njege, piše Fenix-magazin.

Premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije Hendrik Wüst (CDU) zahtijeva dosljedne odluke u borbi protiv dramatično visokog broja oboljelih od korone.

– Danas na premijerskoj konferenciji ne smijemo raditi tek na pola, moramo odlučno “razbiti” četvrti val korone  – rekao je Wüst.

Da bi to učinile, smatra Wüst, vlade trebaju već provjereni “alat” za borbu protiv pandemije. Zahvalan je Olafu Scholzu (SPD), koji je obećao ponovno primjetno poboljšati Zakon o zaštiti od infekcija.

Ovako bi se trebao “razbiti” četvrti val:

Već u utorak savezna i državna vlada načelno su se dogovorile o strožim pravilima o koronavirusu. U četvrtak će Angela Merkel, Scholz i 16 premijera njemačkih saveznih zemalja pooštriti prijašnje mjere kako bi sve veći broj zaraza stavili pod kontrolu.

Raspolažu s nekoliko prijedloga:

TRGOVINA: Političari se slažu kako bi se pravilo 2G trebalo proširiti na maloprodaju. Pristup trgovinama tada bi imali samo oni koji su cijepljeni i oni koji su se oporavili. Iznimke su samo trgovine prehrane, drogerije i ljekarne.

RESTORANI, KLUBOVI I DISKOTEKE: Za regije s visokom incidencijom zatvaranje klubova i diskoteka postaje očito jer se tamo smatra da je rizik od zaraze posebno velik. Restorani će zasad ostati otvoreni, ali se i ovdje raspravlja o mogućnosti regionalnog zatvaranja.

STADION: Broj sudionika dopušten na velikim događajima bit će ozbiljno ograničen. To posebno vrijedi za nogometne utakmice. Punih bundesligaških stadiona zasad neće biti. Nejasno je hoće li biti utakmica bez gledatelja. To se već prakticira u Saskoj, bavarski premijer Markus Söder (CSU) ima slične planove. Upitno je hoće li sudjelovati savezne zemlje s manjim brojem zaraženih.

CIJEPLJENJA: Do Božića treba provesti 30 milijuna prvog, drugog i dopunskog cijepljenja. Zbog toga bi se za cijepljenje trebalo ovlastiti više stručnih skupina nego prije, a posebno farmaceuti i stomatolozi. Budući da zaštita cjepiva prestaje nakon određenog vremena, razmatra se i propis prema kojem cijepljene osobe nakon određenog vremena gube covid status.

OGRANIČENJA KONTAKATA: Necijepljeni bi se trebali susresti sa što manje ljudi kako nikoga ne bi zarazili. Detalji su još uvijek nejasni. Moguće je, primjerice, da se sastane najviše pet necijepljenih osoba iz dva kućanstva ili da su sastanci na kojima sudjeluju necijepljeni općenito ograničeni na vlastito kućanstvo i dvije osobe iz drugog kućanstva.

OBVEZA CIJEPLJENJA: Radi zaštite starijih i bolesnih od zaraze, zaposlenici u ordinacijama i domovima za starije osobe trebali bi se obvezno cijepiti protiv korone. Takav bi propis mogao doći relativno brzo. Opće obvezno cijepljenje predviđeno je za veljaču ili ožujak, o tome bi trebao odlučiti Bundestag. Stoga se ne može očekivati ​​brzi učinak na stopu cijepljenja i stopu infekcije.