Iako je Iran "nesumnjivo" odgovoran za prošlotjedne napade na dva tankera, Sjedinjene Američke Države ne žele rat s Teheranom, rekao je u nedjelju američki državni tajnik Mike Pompeo.

''Predsjednik Trump je učinio sve da se izbjegne rat. Mi ne želimo rat'', rekao je Pompeo u razgovoru za televiziju Fox.

No, istaknuo je da će Washington jamčiti slobodnu plovidbu važnim pomorskim pravcima.

''SAD će poduzeti sve nužne mjere, diplomatske i druge, da se to postigne'', rekao je Pompeo, prenosi Al Jazeera Balkans.

Napetosti između SAD-a i Irana na vrhuncu su nakon što je administracija predsjednika Donalda Trumpa optužila Teheran da je u četvrtak izveo napade na dva tankera u Omanskom zaljevu. Iran uporno odbacuje bilo kakvu odgovornost.

''Obavještajne službe imaju puno podataka, puno dokaza. Većinu toga ćemo pokazati svijetu'', rekao je Pompeo koji je ranije bio direktor CIA-e.

Dodao je da ne želi govoriti o budućim potezima Washingtona.

''Iran neće imati nuklarno oružje. To je cilj'', odgovorio je na pitanje hoće li SAD slati još vojnika i naoružanja u regiju.

''Jučer sam telefonski razgovarao s puno kolega u svijetu. Uvjeren sam da ćemo imati partnere koji razumiju tu prijetnju'', rekao je Pompeo.