Novi test koristi otiske prstiju da otkrije kokain u u tijelu, za samo nekoliko sekundi. Ovakva nova metoda može biti prilagođena i za testiranje drugih nedozvoljenih supstanci, kao heroin, metadon i lijekovi-opijati koji se daju samo na recept. “Skeniranje otisaka prstiju mogla bi postati nova standardna metoda za sudove, zatvore ili zaposlenike u roku od 5 godina”, kažu znanstvenici sa sveučilišra Surrey.

Studija, objavljena u šasopisu Clinical Chemistry, utvrdila je da se kokain može otkriti korištenjem kemikalija koje utječu na znakove ili molekularne tragove na otiscima prstiju. “Kada se znojimo, izlučujemo kokain i njegove metabolite putem otisaka prstiju”, objašnjava dr. Melanie Bailey, jedna od autorica studije.

Ne može se ukloniti pranjem ruku

Sudionici studije oprali su ruke na različite načine da bi bili sigurni da se tragovi kokaina ne mogu jednostavno isprati, prije nego li se uzmu otisci prstiju. Kad se otisci razviju, papir na kojemu su otisnuti reže se u trokut, tretira otapalom kao priprema za skeniranje.

Uzorci se stavljaju pred vrlo osjetljiv uređaj, maseni spektometar. Kemikalije učine da se otisak prsta “oznoji” u spektrometru pa uređaj onda mjeri molekule nađene u otisku. Kokain i druge droge imaju jedinstvenu molekularnu masu, ako je stroj otkrije, kokain je prisutan.

Testovi se ne mogu osporavati

Maseni spektrometri već se koriste u otkrivanju droge ali znanstvenici nisu znali kako da prikupe uzorak iz otiska prstiju bez ometanja tragova droge i nisu svi spektometri tako osjetljivi i visoke rezolucije. Znanstvenici još nisu rekli koliko kokaina mora biti prisutno u tijelu osobe da bi ga test otkrio. Ali na ovaj način kokain se utvrđuje bolje nego testom iz sline.

Test neće naći kokain kod osoba koje ga nisu uzele, a bile su u kontaktu i imaju tragove supstance. Osim toga, identitet osobe je već poznat po otiscima prstiju pa se identiteti ne mogu slučajno pomiješati i ne može ih se osporavati.