Na raspisani javni poziv Vlade Hercegovačko-neretvanske županije za sufinanciranje plaća onim gospodarskim subjektima koji su pretrpjeli štetu zbog pandemije do sada je stiglo 2140 prijava pravih i fizičkih subjekata, piše bh izdanje Večernjeg lista.

Od toga broja, 1392 prijave odnose se na djelatnosti koje pokriva Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša, 594 prijave na Ministarstvo gospodarstva, 69 na Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta, 43 prijave na Ministarstvo prometa i veza te 42 prijave na Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi.

Večernji doznaje kako se u ovom trenutku vrše provjere svih pristiglih prijava te će nakon toga odluka za isplatu onim subjektima koji ispunjavaju kriterije utvrđene Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa biti upućena na Vladu HN županije.
Zakon kasnio u odnosu na druge županije

Podsjećamo, početkom srpnja, a u cilju provedbe Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ-a, Vlada je objavila poziv za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava za subvencioniranje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plaće u Federaciji BiH, poreza na dohodak i posebnih naknada za mjesece dio ožujka, travanj i svibanj 2020. godine.

Zakonom je planirano da se iznosom do 425 maraka mjesečno subvencionira više od deset tisuća plaća te održi poticajna politika u strateškim gospodarskim granama, na poseban način poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu te ugostiteljstvu, čime se otvara prostor za ukupni oporavak gospodarstva.

Ovim Zakonom predviđeno je i otvaranje bankovne kreditne linije preko koje bi Vlada subvencionirala kamate gospodarstvenicima. U tom kontekstu, Vlada je nedavno donijela odluku o subvencioniranju kamata na kreditne plasmane gospodarstvu preko aranžmana s Razvojnom bankom FBiH.

Subvencioniranje kamata

Kamate će se subvencionirati krajnjim korisnicima kreditnih sredstava za kredite koje odobri Razvojna banka, isključivo za kreditne plasmane na području HN županije, u cilju ublažavanja negativnih posljedica izazvanih epidemijom.

Ovime su omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 maraka uz rok otplate do 36 mjeseci te poček do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od dva posto godišnje plaćat će Vlada HN županije, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Od ostalih odluka koje su usmjerene pomoći gospodarstvu valja izdvojiti plan provedbe programa razvitka maloga gospodarstva za 2020. godinu, vrijednosti 1,000.000 maraka, te program o izmjenama i dopunama programa utroška novčanih sredstava za novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji, koji je vrijedan dva milijuna konvertibilnih maraka.