Poljski predsjednik Andrzej Duda pozvao je NATO da djeluje brže u slučaju napada iz Rusije, ističući potrebu za novim sigurnosnim planovima NATO-a za istočni bok, javlja Anadolija.

"Uzimamo veoma ozbiljno našu sigurnost i ono što možemo ponuditi našim saveznicima. Međutim, očekujemo nove sigurnosne planove za istočni bok alijanse. Željeli bismo da NATO brže reagira na potencijalni napad", rekao je Duda na konferenciji za novinare s generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u srijedu u Bruxellesu.

Do ove izjave došlo je dva dana nakon što su avioni NATO-a presreli tri ruska vojna aviona u blizini Poljske.

Nizozemsko ministarstvo obrane priopćio je da se nepoznata letjelica približila poljskoj zoni odgovornosti NATO-a iz Kalinjingrada - ruske enklave koja se nalazi između članica NATO-a i EU, Poljske i Litvanije.

"Želimo da nas doživljavaju kao kredibilnog saveznika na istočnom krilu NATO-a", rekao je Duda, dodajući da Poljska preduzima aktivnosti unutar NATO-a s ciljem pomoći Ukrajini, uključujući jačanje infrastrukture za skladištenje oružja na granici s Ukrajinom.

Duda nije komentirao da li NATO treba da dozvoli državama članicama da pošalju ratne avione da pomognu Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je 30. siječnja rekao da bi Poljska mogla Ukrajini dati borbene avione F-16 ako NATO podrži tu odluku. Međutim, Duda je početkom tjedna rekao da Poljska možda neće moći isporučiti borbene avione ratom razorenoj zemlji. Poljska oklijeva zbog mogućnosti iscrpljivanja male flote, odnosno manje od 50 borbenih aviona.

Američki predsjednik Joe Biden trebao bi posjetiti Poljsku 20. veljače kako bi obilježio prvu godišnjicu ruske invazije i sastao se s Dudom i drugim saveznicima.