Poljska je odlučila premjestiti vojne formacije sa zapada na istok zemlje zbog potencijalne prijetnje koju predstavlja prisutnost plaćenika iz ruske skupine Wagner u susjednoj Bjelorusiji, izvijestila je državna novinska agencija PAP, citirajući tajnika sigurnosnog odbora zemlje.

"Obuka ili zajedničke vježbe između bjeloruske vojske i Wagnerove grupe nesumnjivo su provokacija", citirao je PAP Zbigniewa Hoffmanna. Podsjetimo, Šef Wagnera, Jevgenij Prigožin, prikazan je na videu u srijedu kako dočekuje svoje borce u Bjelorusiji. Govori im da za sada neće sudjelovati u ratu u Ukrajini, ali im naređuje da se pripreme za Afriku dok treniraju bjelorusku vojsku.

Jučer je pak bjelorusko ministarstvo obrane izjavilo da su plaćenici iz Wagnera započeli s obukom bjeloruskih specijalnih snaga na vojnom poligonu nekoliko kilometara od granice s članicom NATO-a, Poljskom. "Obuka ili zajedničke vježbe bjeloruske vojske i Wagnerove grupe nesumnjivo su provokacija", rekao je Zbigniew Hoffmann za PAP.

"Odbor je analizirao moguće prijetnje, poput premještanja jedinica Wagnerove grupe. Stoga je ministar nacionalne obrane, predsjednik Odbora Mariusz Blaszczak, odlučio premjestiti naše vojne formacije sa zapada na istok Poljske", dodao je.

Stanovnici blizu poljske granice s Bjelorusijom izjavili su jučer da su mogli čuti pucnjeve i helikoptere nakon što je Wagnerova grupa stigla na obuku bjeloruskih specijalnih snaga, što je pojačalo strahove da će rat u Ukrajini doći do njih.

Početkom srpnja Poljska je, podsjetimo, objavila da će poslati 500 policajaca da ojačaju sigurnost na granici s Bjelorusijom.