Njemačka policija vratila je afganistansku obitelj koja je ilegalno ušla u Njemačku iz Poljske. Varšava je taj potez osudila kao kršenje zakona, a njemačka policija kaže da su ih poljske kolege ostavili da čekaju satima jer nije bilo odgovora što učiniti s Afganistancima.

"Prebacivanje stranaca u Poljsku od njemačke policije izvršeno je u suprotnosti s načelima suradnje između dviju službi i protiv zakona o premještanju. Njemačke vlasti ne smiju donijeti takvu odluku samovoljno", napisala je poljska granična služba jučer na X-u.

Izjava je uslijedila nakon što su njemačke vlasti prošlog petka uhitile obitelj od pet afganistanskih tražitelja azila na poljskoj strani granice u blizini Osinow Dolnyja. Obitelj Afganistanaca uhićena je zbog ilegalnog ulaska u Njemačku bez potrebne dokumentacije, piše Deutsche Welle.

Prema postojećem zakonu, Afganistanci su, s obzirom na to da nisu imali dokumente, trebali biti vraćeni u Poljsku, gdje imaju azil.

Tusk će razgovarati sa Scholzom

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da će o "neprihvatljivom incidentu" razgovarati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom na ovotjednom neformalnom okupljanju EU u Bruxellesu.

O tome će također biti riječi na sljedećem sastanku između poljskog ministra unutarnjih poslova Tomasza Siemoniaka i njegove njemačke kolegice Nancy Faeser, prema glasnogovorniku poljskog ministarstva.

Poljske vlasti žalile su se da ih Nijemci nisu obavijestili o svojim namjerama da iskrcaju Afganistance. Nijemci kažu da su, iako su pokušali organizirati "primopredaju", odlučili jednostavno ostaviti obitelj na granici nakon što od poljske strane nisu dobili odgovor nekoliko sati, piše Deutsche Welle.