Poljski premijer Donald Tusk posjetit će danas Francusku i Njemačku, javlja Reuters i ističe da se tri zemlje članice Europske unije žele još čvršće povezati u odgovoru na pojačane sigurnosne rizike. S ratom u Ukrajini koji uskoro ulazi u treću godinu i mogućim povratkom Donalda Trumpa u Bijelu kuću te posljedično upitnom predanošću SAD-a NATO savezu, Varšava, Berlin i Pariz smatraju vojno jedinstvo ključnim.

"Europa se mora sabrati (...). To je stvar odgovora na pitanje što će se dogoditi ako pobijedi Trump. Nemamo vremena, moramo imati veće kapacitete obrambene industrije", rekao je izvor u poljskoj vladi. Isti izvor navodi da je Europi hitno potrebna zajednička proizvodnja oružja te da Poljska više ne blokira "stratešku autonomiju" koja za cilj ima učiniti Europu manje ovisnom o drugima.

"Poljska vlada sada prvi put govori da jačanje europskih sigurnosno-obrambenih kapaciteta nije u opreci s jakim NATO-om", rekao je Dietmar Nietan, njemački dužnosnik zadužen za suradnju s Poljskom. Odnosi Poljske i Njemačke su tijekom osmogodišnje vladavine konzervativnog PiS-a zahladili jer je ta desna poljska stranka okrivljavala Berlin za sva zla, od migracijske do energetske politike.

Sastat će se i ministri vanjskih poslova

No s povratkom Tuska, bivšeg predsjednika Europskog vijeća, na čelo vlade u Varšavi, lakše će ponovo oživiti "Weimarski trokut", platforma pokrenuta 1991. za političku suradnju Njemačke, Francuske i Poljske.

Susret Tuska s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Schulzom pratit će i sastanci ministara vanjskih poslova spomenutih zemalja. Radi se o novom poticaju europskom projektu, smatra francuski diplomatski izvor, važnim u izbornoj godini za Europu i SAD.

Prema tom izvoru glavne teme razgovora će biti borba protiv ruskih dezinformacija i pomoć Ukrajini te jačanje europske vojne industrije. Jedina osjetljiva tema ostaje pitanje njemačke ratne odštete Poljskoj zbog razaranja tijekom Drugog svjetskog rata.

PiS je svojedobno zatražio isplatu 1.3 bilijuna eura, ali je Berlin to odbio. Nova poljska vlada zagovara "kreativnije" rješenje tog pitanja.