Izrael je na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta optužio Poljsku da želi "mijenjati povijest" pošto je dan ranije donji dom poljskog parlamenta prihvatio zakon kojim se kažnjava uporaba izraza "poljski logori smrti".

Zakon predviđa kaznu do tri godine zatvora za Poljake i strane državljane koji bi taj izraz upotrijebili za koncentracijske logore koje su nacisti otvarali u Poljskoj kad su okupirali tu zemlju u Drugom svjetskom ratu.

Da bi stupio na snagu, tekst mora odobriti Senat i potpisati ga poljski predsjednik.

Odlučno protivljenje

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao je uputu izraelskoj veleposlanici u Varšavi da se već u subotu navečer sastane s poljskim premijerom i "izrazi odlučno protivljenje tom zakonu", navodi se u priopćenju njegova ureda.

Kako je izvijestila poljska agencija PAP, izraelska veleposlanica Anna Azari pozvala je Varšavu da promijeni zakon u prigodi proslave 73. obljetnice oslobađanja Auschwitza u subotu, na dan koji se obilježava i kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Poljaci misle da uporaba izraza "poljski logori smrti" ostavlja krivi dojam da je njihova zemlja odgovorna za holokaust.

Izraelski čelnici misle da se tekstom želi zanijekati sudjelovanje Poljske u istrjebljenju židova koje su nacisti provodili u Drugom svjetskom ratu.