Kada se Oleksandr Havriluk vratio na svoju farmu nakon što ju je zauzela ruska vojska i vidio što su vojnici ostavili za sobom, potekle su mu suze. Poljoprivredni objekti bili su skoro potpuno uništeni, milijune dolara vrijedni strojevi u raspadu, a prošlogodišnja žetva pšenice spaljena.

No najhitniji problem bile su mine koje su Rusi zakopali na njegovim poljima. 69-godišnjak ih sada ručno iskopava kako bi raščistio barem dio poljoprivrednog zemljišta prije sezone sadnje početkom travnja.

"Bojao sam se, ali moram zasijati", rekao je Havriluk i dodao kako je do sada sa svojih polja u blizini grada Izjuma uklonio oko 20 mina. Pritom je koristio detektor metala. "Odeš na polje, nađeš minu. Uzmeš štap, lagano lupaš njime da odrediš veličinu i onda je iskopaš. Zatim je pažljivo izvadiš. To je opasno, znam, ali nemam drugog izbora", ispričao je.  
 


Posljednjih mjeseci nekoliko poljoprivrednika izgubilo je život

Poljoprivrednici diljem Ukrajine suočavaju se s istim teškim izborom: maknuti mine s polja kako bi se pripremili za sezonu sjetve ili razmisliti o još jednoj godini bez prihoda. Ruska invazija je već negativno utjecala na izvoz žitarica iz Ukrajine – jedne od najvećih svjetskih žitnica – i pridonijela skoku cijena osnovnih proizvoda poput kruha.

Ukrajinska vojska procjenjuje da se trenutno na oko trećini zemlje nalazi neeksplodirano streljivo. Posljednjih mjeseci je nekoliko poljoprivrednika izgubilo život ili zadobilo ozljede radeći na poljima, uključujući 65-godišnjeg muškarca koji je poginuo kada je stao na eksploziv u blizini sela Červone u južnoj Ukrajini.

Vlasti su već krenule s akcijama razminiranja, ali to je spor i skup proces. Ukrajinska vojska je tijekom godine dana deaktivirala 45.000 eksplozivnih naprava. HALO Trust, najveća svjetska organizacija za razminiranje, trenutno zapošljava 700 radnika u Ukrajini, a taj broj planira gotovo udvostručiti do kraja godine.

"Iskopavanje protutenkovskih mina je iznimno opasno"

"Naišli smo na protuoklopne mine, metalne i plastične, i na protupješačke mine. Vidjeli smo protupješačke vezivne i rasprskavajuće mine, granate i kazetno streljivo", rekla je za CNN Mairi Cunningham, koja vodi radnu skupinu HALO Trusta za razminiranje u Ukrajini.  

"Najveći izazov je raznovrsnost eksplozivnih naprava i različita raspoređenost, odnosno gustoća. Trebat će godine da se razminira cijelo područje. Obično se procjenjuje da je jedan dan rata jednak nekoliko mjeseci rada na čišćenju", objasnila je.

"Iskopavanje protutenkovskih mina je iznimno opasno. Često na njima postoje uređaji koji su posebno dizajnirani za likvidaciju onih koji to pokušaju napraviti", upozorila je Cunningham poljoprivrednike u Ukrajini.

No njene riječi neće spriječiti Havriluka, koji kaže kako je sam izgradio farmu od nule u proteklih 25 godina i da će je ponovno podići na noge kako bi osigurao budućnost svoje obitelji. "Najvažnije je razminirati polja", rekao je.