Neuobičajeno blaga zima i suša uništavaju usjeve i ugrožavaju egzistenciju poljoprivrednika u Italiji, upozorio je danas vodeći poljoprivredni lobi Coldiretti. Zima je bila iznimno blaga širom južne Europe. Španjolska je zabilježila najtopliji siječanj u povijesti mjerenja, koji se nadovezao na dugotrajnu sušu u Kataloniji i Andaluziji.

Topla zima izazvala je pomutnju u prirodi, upozorila je udruga talijanskih poljoprivrednika. Neke biljke već su u cvatu i stradat će ako temperatura padne, objašnjavaju. Suša pak prijeti poremećajima u sjetvi žitarica, mahunarki i povrća, što bi moglo utjecati i na stočnu hranu.

"Poljoprivreda je najviše izložena posljedicama klimatskih promjena"

"Poljoprivreda je grana talijanske privrede najviše izložena posljedicama klimatskih promjena, iz dana u dan", naglašavaju u Coldirettiju.

Udruga traži pomoć za poljoprivrednike koji se moraju prilagođavati promjenama vremenskih uvjeta i njihovom utjecaju na cikluse usjeva, upravljanje vodom i tlom. Institucije bi trebale poduprijeti inovacije, poput upotrebe dronova, robota i satelita i zelene genetike "bez genetskih izmijenjenih organizama".

Talijanski poljoprivrednici pridružili su se velikom valu prosvjeda širom Europe protiv visokih troškova, jeftinog uvoza i niskih otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda.